Skip to main content
 
 

Dak Vervangen

Alles wat je moet weten, voordat je gaat bouwen

Bouwplanvergunning > Type verbouwing > Dak Vervangen

Besparen met een goed dak

Een dak vervangen: alles over vergunningen, ontwerp en kosten.

Een goed dak hoort bij de basis van een gezonde woning, daarom is het belangrijk dat jouw dak wordt onderhouden. Mist jouw dak een aantal dakpannen, zitten er kleine scheurtjes in de dakbedekking of is jouw dak aan gehele vervanging toe? Dan is een dakrenovatie de oplossing. Zorg dat je hier op tijd bij bent om meer schade aan de woning te voorkomen. Nadat de dakrenovatie is uitgevoerd kan jouw dak weer een lange tijd mee.

Duurzaamheid heeft de laatste jaren een grote opmars gemaakt. Ook een dak kan duurzaam uitgevoerd worden. Een duurzaam dak kan voordelig zijn op lange termijn, omdat de energierekening lager wordt. Als jouw dak verduurzaamd wordt dan kun je daar mogelijk subsidie voor ontvangen van de gemeente. Vraag jouw gemeente voor meer informatie. Daarnaast biedt het rijk ook een subsidie bij uitvoeren van minstens twee energiebesparende maatregelen.

Dak tijdens vervangen dak

Wanneer een vergunning nodig voor het vervangen van een dak?

Moet er iets gebeuren aan uw dak, dan kan het zijn dat er een vergunning nodig is. Bijvoorbeeld als de draagconstructie aangepast moet worden, het dakoppervlakte groter wordt of het dak hoger wordt. Ook als het isolatiemateriaal vervangen wordt door een andere soort kan er een vergunning nodig zijn. Informeer bij twijfel bij een specialist om er zeker van te zijn of er een vergunning nodig is. Wij kijken graag voor je naar de mogelijkheden: vergunningcheck.

Als er een omgevingsvergunning nodig is voor het aanpassen van de dakconstructie moet er een aanvraag worden gedaan bij de gemeente voor een omgevingsvergunning. Bij deze aanvraag moeten specifieke documenten worden aangeleverd, zoals constructieberekeningen. Een bouwadviesbureau kan jou daarbij helpen.

Ga naar Omgevingsvergunning voor meer informatie over het aanvragen van een vergunning en het proces hiervan.

Het ontwerp van het nieuwe dak

Het ontwerp van een dak is afhankelijk voor welke materialen er gebruikt gaan worden. Heb je een plat dak dan zal het dak uitgevoerd zijn met EPDM en/of bitumen. Een schuin dak is vaak voorzien van dakpannen.

Bij het vervangen of herstellen van een dak wordt vaak hetzelfde materiaal gebruikt waar het dak al van voorzien is. Als er een, in vergelijking tot de huidige dakbedekking, geschikter materiaal is voor het type dak dan is dat een goede oplossing.

Een dak maakt de uitstraling van een woning. Zorg er daarom altijd voor dat het dak past bij de woning. Het ontwerp van een dak is daar de basis voor.

Mocht je een schuin dak gaan vervangen, denk dan aan de mogelijkheid om een dakkapel te plaatsen. Dit kan gelijk in jouw nieuwe ontwerp meegenomen worden.

De uitvoering van een dakvervanging

Bij een dak vervanging of dak reparatie wordt is een inspectie gedaan om het juiste ontwerp en plan op te stellen. Vervolgens zal een aannemer het plan gaan uitvoeren.

Eerst wordt de huidige dakbedekking verwijderen en beoordeeld of de huidige constructie nog in takt is. Ook wordt gekeken of er geen scheuren in de onderliggende folie zit. Mocht dit zo zijn dan moet dat ook gerepareerd worden. De gekozen dakbedekking moet vervolgens worden aangebracht volgens de juiste richtlijnen.

daklatten vervangen
dakbedekking vervangen op plat dak

Wat zijn de kosten voor een dakvervanging?

De prijs voor een vergunning voor het vervangen van een dak, inclusief het ontwerp, is vanaf €1190. Dit is afhankelijk van de type dak en soort constructie.

Mocht je geen vergunning nodig hebben dan zal je alleen kosten maken voor de uitvoering, inclusief ontwerp. In de tabel zijn de m2 prijzen zichtbaar voor het type dak, dakisolatie, dakbeschot.

  Werkzaamheden

Gemiddelde m² prijs, incl. btw

  Plat dak - Dakbedekking vervangen

€ 75 - 100 

  Schuin dak - Dakbedekking vervangen

€ 75 - 130 

  Dakisolatie aanbrengen

€ 40 - 60 

  Dakbeschot vernieuwen

€ 90 - 150 

Wat zijn de financiële voordelen van een nieuw dak?

Naast dat een nieuw dak de energierekening kan drukken door goede isolatie toe te passen, wordt de woning ook meer waard. Een geïnteresseerde zal immers, bij verkoop, meer over hebben voor een woning met een vernieuwd en duurzaam dak. Daarbij zal je ook een beter energielabel krijgen met een goed geïsoleerd dak. Tot dat je de woning gaat verkopen kan je zal genieten van de voordelen.

De meeste aspecten die te maken hebben met het vervangen van een dak zijn toegelicht, mocht je meer willen weten neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil je weten hoe wij te werk gaan? Klik dan op werkwijze.

Doe de gratis vergunningcheck

Start vergunningcheck

Bereken de kosten voor je bouwplan

Naar prijsopgave

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.