Skip to main content
 
 

Jouw woning verbouwen

Alles wat je moet weten, voordat je gaat bouwen

Bouwplanvergunning > Type verbouwing > Interne Verbouwing

Mooier wonen, zonder te verhuizen

Jouw woning verbouwen

Ben je tevreden met waar je woont, maar is de woning verouderd of niet meer naar uw smaak, dan kan een renovatie de oplossing zijn. Bij een renovatie wordt uw woning gemoderniseerd en krijgt het een frisse nieuwe uitstraling. Als je binnen in je huis gaat verbouwen heb je soms een vergunning nodig, afhankelijk van de soort verbouwing.

Heb ik wel of geen vergunning nodig?

Je hebt geen vergunning nodig als je tijdens de interne verbouwing geen constructieve wijzingen gaat uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld een tussenwand weghalen die geen draagmuur is dan heb je hier geen vergunning voor nodig. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat het geen draagmuur is.

Je hebt wel een vergunning nodig als je tijdens een interne verbouwing constructieve wijzigingen gaat uitvoeren, zoals het verwijderen van een draagmuur of een vloerdoorbreking. Een voorbeeld hiervan is het creëren van een open plattegrond indeling door het doorbreken van een draagmuur tussen de woonkamer en de keuken.

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een interne verbouwing moet vaak een constructieberekening, een constructietekening en bouwtekeningen worden aangeleverd bij de gemeente.

Als je de constructie van een woning gaat veranderen zonder dit op de juiste manier op te vangen loop je het risico op verzakking en scheuren. Dat wil je natuurlijk niet. Vraag onze ingenieurs om advies bij het doorbreken van een muur.

Heb je toch een vergunning nodig voor een interne verbouwing? Kijk dan bij Omgevingsvergunning voor meer informatie over de vergunningsaanvraag!

Het ontwerp van een interne verbouwing

Met het maken van een ontwerp voor de verbouwing wordt het bouwplan gevisualiseerd. Op een plattegrond en 3D tekening wordt duidelijk hoe de woning er na de verbouwing uit gaat zien. Als het ontwerp definitief is worden er bouwtekeningen gemaakt en wanneer nodig ook constructieberekeningen.

Bij een interne verbouwing of renovatie vormt de afwerking van de woning de uitstraling. Alle bouwelementen die achter de afwerking verschuilt zitten zijn niet zichtbaar, maar wel van essentieel belang van en opbouw van de woning.

Daarnaast is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Dit is niet alleen belangrijk voor de isolatiewaarde en energierekening, maar ook voor de akoestiek. Je wilt niet dat het een erg gehorige woning wordt. Ook dit moet meegewogen worden in het ontwerp.

Heb je altijd al getwijfeld of de indeling van jouw woning wel de meest logische is? Heb je bijvoorbeeld de meeste zon in de keuken, terwijl je liever lekker in het zonnetje zou zitten met een boek? Door de indeling van je woning om te gooien kun je dit bereiken, misschien heb je zelf al ideeën, maar twijfel je over de kosten of uitvoerbaarheid hiervan? Wij denken graag met u mee.

De uitvoering van een interne verbouwing – muurdoorbraak

Als de vergunning verleend is betekent dit dat de gemeente akkoord is met het bouwplan. Bij het doorbreken van een draagmuur wordt de constructie opgevangen door stempels. Vervolgens wordt de houten of stalen ligger geplaatst op de plek waar de draagmuur stond.

muurdoorbraak en constructieve verbouwing

Wat zijn de kosten voor een interne verbouwing?

De totale kosten van een interne verbouwing zijn volledig afhankelijk van het ontwerp en de omvang van de woning. Daar is dus lastig iets concreets over te zeggen. Wel kunnen de kosten voor het maken van bouwtekeningen en constructieberekeningen concreet worden benoemd.

Een bouwtekeningen voor een complete renovatie van een woning kost tussen de €1.000 en €2.000. De prijs van een constructieberekening van bijvoorbeeld een muurdoorbreking is vanaf €390.

Is er een vergunning nodig voor een constructieve wijziging of een toevoeging aan de woning, zoals een aanbouw, dan moet er een vergunning worden aangevraagd. Dit brengt ook kosten met zich mee. Kijk bij het dienstenoverzicht voor meer informatie per bouwwerk.

Wat zijn de financiële voordelen van een interne verbouwing

Naast dat een interne verbouwing waar een omgevingsvergunning voor nodig is woongenot toevoegt, zal de waarde van de woning ook stijgen. Een gerenoveerde woning is uiteraard meer waard dan een verouderde woning, maar door het doorbreken van een draagmuur ontstaat er een andere indeling. De keuken wordt bijvoorbeeld bij de woonkamer getrokken, dit kan ervoor zorgen dat de woning meer waard wordt.

De woning wordt zeker meer waard als een zolderkamer of berging intern bij de woning wordt betrokken. Dit is namelijk extra gebruiksoppervlakte. Bij de verkoop van de woning zal je hiervan financieel profiteren. Tot die tijd heb je er zelf plezier van.

 

Mocht je meer willen weten neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil je weten hoe wij te werk gaan? Klik dan op werkwijze.

Doe de gratis vergunningcheck

Start vergunningcheck

Bereken kosten voor de vergunning

Naar prijsopgave

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.