Skip to main content
 
 

Bouwtekeningen

De leidraad bij elke verbouwing.

Bouwplanvergunning > Diensten > Bouwtekening

Tot het laatste detail getekend

Bouwtekening maken

Waarom een bouwtekening?
1. Inzicht
Is mijn plan haalbaar?
2. Contractstuk
Voor elke stap tijdens je bouwproject.
3. Vergunning
De basis voor elke vergunningsaanvraag.

Een bouwtekening is een technische uitwerking van een bouwwerk of gebouw. Op een bouwtekening staan onder andere alle afmetingen en de gebruikte materialen van een bouwwerk. Het is van belang dat er een bouwtekening aanwezig is als je gaat verbouwen.

Waarvoor kun je een bouwtekening nodig hebben?

Voor het aanvragen van een Omgevingsvergunning heb je een bouwtekening nodig, maar ook als er geen vergunning nodig is, is het ten zeerste aan te raden bouwtekeningen te laten maken.

Een bouwtekening is verplicht bij een vergunningsaanvraag

Als je een verbouwing wilt gaan uitvoeren waar een vergunning voor nodig is, moet er een bouwtekening van de bestaande en nieuwe situatie worden aangeleverd bij de gemeente. Met het indienen van de bouwtekeningen bewijs je aan de gemeente dat het bouwplan voldoet aan het Bouwbesluit en de aanvullende regels die mogelijk gelden in een bepaald gebied. Naast een bouwtekening moet er vaak ook een constructieberekening worden aangeleverd om een vergunning aan te vragen.

Met een bouwtekening weet de aannemer precies wat er gebouwd moet worden

Voordat een aannemer een offerte kan opstellen voor de werkzaamheden moet duidelijk zijn wat er gebouw gaat worden. Een bouwtekening geeft hier inzicht in. Met de bouwtekening die wij leveren kan iedere aannemer een onderbouwde offerte opstellen. Daarnaast is een bouwtekening een communicatiemiddel tussen de opdrachtgever en de uitvoerder. De bouwtekening is de rode draad in het bouwproject. Als de bouwwerkzaamheden inzichtelijk worden met de bouwtekening kan er geen misverstand ontstaan, want alles staat zwart op wit. Als je gaat bouwen zonder bouwtekeningen, ga je ervan uit dat het wel goed komt. Hierdoor ligt de volledige verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever.

Naast een tekening voor verschillende fases, zoals de ontwerp- en de uitvoeringsfase. Zijn er verschillende soorten tekeningen op een bouwtekening die allemaal een eigen functie hebben. De meest voorkomende tekeningen op een bouwtekeningen zijn als volgt:

Gevelaanzichten

Met aanzichten doelen we op gevelaanzichten, hierin staat de materialisatie, de afmetingen van de gevelopeningen zoals ramen en deuren, de peilhoogte van de vloer. Ook de draairichtingen van deuren en ramen zijn hierin af te lezen.

voorgevel appartementen met dakopbouw

Doorsneden

Op de doorsnede tekeningen zie je in feite het gebouw alsof het verticaal is doorgesneden. Hierin zie je de vloeren met hun dikte, trappen, en vrije hoogte van de verdiepingen. Tevens zie je de hoogte van deuren, plafonds en eventueel zelfs je nieuwe keuken.

doorsnede bouwtekening woning

Plattegrond tekeningen

Plattegronden zijn tekeningen die altijd bij een bouwwerk nodig zijn. Een plattegrond tekening is een horizontale doorsnede van een bouwwerk. Op deze tekening is de indeling te zien met onder andere de plaats ven de verschillende kamers, deuren en soms zelf de gebouwgebonden installaties, zoals de sanitairruimte en de keuken.

plattegrondtekening woning nieuwbouw

Detailtekeningen

Op een detailtekening wordt er ingezoomd op een bepaald deel van de bouwtekening. In de detailtekening wordt meer informatie gegeven over hoe het gebouwd gaat worden en welke materialen er worden gebruikt. In deze tekening zie je de bouwknopen, de delen waar meerdere materialen samenkomen en op elkaar aansluiten.  Daarnaast staan er bouwfysische gegevens in zoals de isolatiewaarden.  Correct uitgevoerde detailtekeningen zijn belangrijk om aan de gemeente en soms de welstandscommissie aan te tonen dat het bouwwerk volgens de regels gebouwd wordt. Dit is van belang bij een vergunningsaanvraag. Daarnaast als communicatiemiddel naar de aannemer.

detailtekening bouwkundig

Situatie tekening

Om de locatie van het betreffende pand goed aan te duiden, wordt er altijd een situatietekening gemaakt. Hierin staat het perceel en de kadastrale gegevens aangegeven.

situatietekening bouwtekening

Kosten van een bouwtekening?

Je hebt al een bouwtekening vanaf €650. De kosten zijn echter sterk afhankelijk van de wensen, eisen en omvang van het bouwplan.

Wat is er nodig voor het maken van een bouwtekening? 

Voor het maken van bouwtekeningen voor jouw verbouwing hebben wij de archiefstukken nodig. De archiefstukken kun je opvragen bij het gemeentearchief. Wij kunnen dit ook voor je doen als je dat wilt. Bij de offerteaanvraag kun je dit aangeven.

Wil jij weten wat het kost om een bouwtekening te laten maken voor jouw bouwplan? Kies dan voor pakket A en vraag gratis een vrijblijvende offerte aan met onze handige offertetool.

Pakket A

vanaf € 650

bouwplan
 • Bouwkundig advies
 • Bouwkundige tekeningen
 • Constructieberekening
 • Vergunningaanvraag
 • Ontwerp
 • 3D – visualisatie
Bereken Prijs

Pakket BMeest gekozen

vanaf € 1290

bouwplan
 • Bouwkundig advies
 • Bouwkundige tekeningen
 • Constructieberekening
 • Vergunningaanvraag
 • Ontwerp
 • 3D – visualisatie
Bereken Prijs

Pakket C

vanaf € 1550

bouwplan
 • Bouwkundig advies
 • Bouwkundige tekening
 • Constructieberekening
 • Vergunningaanvraag
 • Ontwerp
 • 3D – visualisatie
Bereken Prijs

Inspiratie 3D uitwerkingen

Jouw bouwplan wordt vertaald in een 2D tekening, maar om jouw woning alvast te zien voordat er gebouw wordt, kun je ervoor kiezen om jouw plan in 3D te laten uitwerken.

3d uitwerking ontwerp dakopbouw den haag
3d uitwerking nieuw dakkapel op woonhuis zaandam
3d uitwerking dakopbouw den haag
3d uitwerking ontwerp woonhuis
3d uitwerking woning amsterdam
3d uitwerking portaal utiliteitsgebouw

Doe de gratis vergunningcheck

Start vergunningcheck

Bereken de kosten voor je bouwplan

Naar prijsopgave

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.