Skip to main content
 
 

Dakkapel Bouwen

Alles wat je moet weten, voordat je gaat bouwen

Bouwplanvergunning > Type verbouwing > Dakkapel Bouwen

Meer ruimte in je woning

Een dakkapel bouwen: alles over vergunningen, ontwerp en kosten.

Een dakkapel is een toevoeging op een schuin dak van een woning. Door het plaatsen van een dakkapel op een woning wordt de kapverdieping groter. Het voordeel hiervan is dat er meer ruimte gecreëerd wordt. Een kapverdieping die eerst alleen als opslagruimte gebruikt werd, kan na plaatsing van een dakkapel vaak gebruikt worden als volwaardige slaapkamer of werkkamer.

Eén van de redenen om een dakkapel te plaatsen is om meer ruimte te krijgen zonder daarvoor te hoeven verhuizen. Naast dat de ruimte van een zolderverdieping groter wordt komt er ook meer licht binnen, dat zorgt ervoor dat de woning een stuk ruimtelijker aanvoelt en het woongenot toeneemt.

Pand met ontworpen dakkapel 19e eeuws

Wel of geen vergunning nodig voor een dakkapel?

Het plaatsen van een dakkapel kan vergunningsvrij als:

  • De dakkapel op het achterdakvlak of zijdakvlak van de woning geplaatst wordt;
  • De dakkapel een plat dak heeft;
  • De hoogte van de dakkapel maximaal 1.75 meter is en de dakkapel minimaal 0.5 meter en maximaal 1 meter vanaf zij-, onder- en bovenkant van het dak wordt geplaatst;
  • De woning geen monumentstatus heeft en niet staat in een beschermd dorps- of stadsgezicht.

Als de woning staat in een gebied met een beschermd dorps- of stadsgezicht is er in de meeste gevallen een vergunning nodig.

Bij Bouwplanvergunning doen we voor jou een gratis vergunningcheck. Ga naar vergunningcheck en doorloop de stappen.

Het ontwerpen van een dakkapel

Een woonhuis is in een bepaalde stijl gebouwd. Door met het ontwerp van een dakkapel niet van deze stijl af te wijken zal het net lijken of de dakkapel er altijd al heeft opgezeten. De welstandscommissie binnen jouw gemeente heeft eisen gesteld aan het ontwerp van een dakkapel. Deze eisen worden uiteraard meegenomen in het ontwerp van de dakkapel. Daarnaast worden de voorschriften van het bouwbesluit meegenomen.

Er zijn verschillende type dakkappelen. Er zijn dakkapellen met een plat dak, schuin dak en puntdak. Daarnaast kan een dakkapel opgebouwd worden uit verschillen materialen.

De uitstraling en de materialisatie van de dakkapel gaan hand in hand. Een traditionele houten dakkapel wordt nog steeds het vaakst toegepast. Echter worden er de laatste jaren steeds meer kunststof dakkappellen gebouwd.

Dakkapel ontwerp schuin dak op woonhuis
Dakkapel traditioneel ontwerp

Het voordeel van een kunststof dakkapel is dat er relatief weinig onderhoud voor vereist is. Er worden zelfs kunststof elementen met een houtnerf gebuikt om een houtlook te creëren. Naast een kunststof dakkapel is er ook de optie voor een dakkapel van zink.

Zink heeft een hoge kwaliteit van afwerking en heeft een moderne uitstraling. Ook is een dakkapel van zink onderhoudsarm net als een dakkapel van kunststof.

  Materiaal

  Voordelen

  Nadelen

  Hout

  • Relatief lage prijs

  • Past goed bij een traditionele woning

  • Reparatie makkelijk uit te voeren

  • Isoleert minder goed dan kunststof

  • Onderhoudsintensief

  Kunststof

  • Onderhoudsarm

  • Goede isolatie

  • Zeer lange levensduur

  • Hogere aanschafprijs dan hout

  • Lastiger te herstellen bij schade

  Zink

  • Onderhoudsarm

  • Recyclebaar

  • Lange levensduur

  • Moderne uitstraling

  • Relatief hoge prijs

  • Niet geschikt voor iedere woning

  Polyester

  • Onderhoudsarm

  • Naadloos

  • Lange levensduur

  • Hoge isolatiewaarde

  • Relatief hoge prijs

  • Lastiger te herstellen bij schade

  • Alleen prefab mogelijk

De levensduur van de verschillende type dakkapellen verschilt, zoals is weergeven in de onderstaande tabel.

  Materiaal

Gemiddelde levensduur

Onderhoud

  Zink

> 80 jaar

Zeer laag

  Kunststof

> 50 jaar

Laag

  Polyester

> 30 jaar

Laag

  Hout

> 25 jaar

Hoog

Wij kunnen u adviseren  over de materialisatie van de dakkapel, zodat de dakkapel aansluit bij de stijl van de woning.

Het bouwen van een dakkapel

Als het ontwerp definitief is en de omgevingsvergunning is verleend, mocht er een vergunning nodig zijn, dan kan er worden gestart met de uitvoering.

Tegenwoordig kan een prefab dakkapel al binnen 1 dag wind -en waterdicht geplaatst worden. De dakkapel wordt dan in de fabriek gemaakt en op de dag van plaatsing getransporteerd naar de locatie. Op deze manier heb je niet te maken het afwisselende weer dat kan zorgen voor vertraging.

Is jouw woning in een specifieke architectuur gebouwd waar geen prefab dakkapel bij past, dan is een in het werk gemaakt dakkapel misschien iets voor jou. De dakkapel wordt dan op locatie gebouwd. Het bouwproces op locatie duurt doorgaans langer dan het plaatsen van een prefab dakkapel.

dakkapel bouwen steiger
dakkapel in aanbouw

Wat zijn de kosten voor een dakkapel?

Ontwerpkosten en kosten vergunningsaanvraag

Als er een vergunning nodig is voor het plaatsen van een dakkapel, dan moet er bij de vergunningsaanvraag bouwtekeningen aangeleverd worden. De prijs voor het laten maken van een bouwtekening van een dakkapel is vanaf €450. De prijs is afhankelijk van het formaat en de complexiteit.

Het kan zo zijn dat er ook een constructieberekening gemaakt moet worden, maar dit is sterk afhankelijk per gemeente. Een prijs van een constructieberekening voor een dakkapel is vanaf €350.

Mocht je geen omgevingsvergunning nodig hebben dan is het zeer aan te raden toch een bouwtekening te laten maken, want je moet wel voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit. Daarnaast is een bouwtekening een communicatiemiddel tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Jouw ontwerp/idee van de dakkapel wordt vertaald in een bouwtekening.

Voor het maken van een bouwtekening heeft de bouwkundig ingenieur/architect tekeningen nodig van de bestaande situatie. De zogeheten archieftekeningen zijn op te vragen bij het gemeentearchief, dit kun je zelf doen!

Ben je vergunningplichtig dan zijn er ook kosten verbonden aan het aanvragen van de vergunning bij de gemeente. Dit zijn de legeskosten. Deze kosten bedragen vaak tussen de 1 a 2% van de bouwkosten. Een omgevingsvergunning heeft dus op twee manieren invloed op de prijs. Ten eerste voor het laten maken van tekeningen en berekeningen en ten tweede voor het aanvragen van de vergunning.

Bouwkosten van een dakkapel

De bouwkosten van een dakkapel zijn sterk afhankelijk van het formaat, de materialen en het bouwproces. Hieronder een overzicht van de verschillende materialen.

  Materiaal

Prefab

Traditioneel

Prijs relatief

  Hout

vanaf 3500,-

vanaf 4000,-

Laag

  Kunststof

vanaf 3700,-

vanaf 4200,-

Laag

  Polyester

vanaf 4500,-

Alleen prefab

Hoog

  Zink

vanaf 5000,-

vanaf 5400,-

Hoog

Het is altijd raadzaam om bij je buren in te lichten of zij ook een dakkapel willen laten bouwen. Samen kun je een clusterkorting krijgen bij het afnemen van meerdere dakkapellen.

Wat zijn de financiële voordelen van een dakkapel?

Het grote financiële voordeel van een dakkapel is dat de waarde van de woning stijgt. De waarde stijgt, omdat het beloopbare oppervlak wordt vergoot. Bij de verkoop van de woning profiteer je hiervan. Tot die tijd kun je zelf genieten van extra ruimte, licht en comfort.

De meeste aspecten die te maken hebben met een uitbouw zijn toegelicht, mocht je meer willen weten neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil je weten hoe wij te werk gaan? Klik dan op werkwijze.

Doe de gratis vergunningcheck

Start vergunningcheck

Bereken kosten voor de vergunning

Naar prijsopgave

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.