Skip to main content
 
 

Gevel Isoleren

Alles wat je moet weten, voordat je gaat bouwen

Bouwplanvergunning > Type verbouwing > Gevel Isoleren

Minder uitstoot, lagere energierekening

Heb ik een omgevingsvergunning nodig voor het isoleren van de gevel?

Het is je vast niet ontgaan dat de energieprijzen enorm zijn gestegen de afgelopen jaren. Iedereen wil deze kosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Door je woning (extra) te isoleren, verbruik je minder energie om de woning warm te houden, wat de energierekening (iets) lager maakt. Het is zelfs mogelijk om overheidssubsidie te ontvangen voor het isoleren van je woning!

Naast isoleren, zijn er ook andere mogelijkheden. Soms is hiervoor een omgevingsvergunning nodig. Op deze pagina lees je hier meer over.

Download ook de ’11 tips voor het verduurzamen van een woning’. Klik hier.

Gevel isoleren

Door het isoleren en bekleden van de buitengevels, bespaar je energiekosten. Met het plaatsen van extra isolatie op de gevel stijgt de isolatiewaarde, ook wel bekend als Rc-waarde. De woning houdt hierdoor de warmte beter vast. Dit resulteert vervolgens in een lagere energierekening, zeker in de wintermaanden. 

Er zijn meerdere mogelijkheden om de gevel te isoleren, namelijk van binnenuit, in de spouwmuur of vanaf de buitenkant. Voor het plaatsen van extra isolatie met steenstrips, stucwerk of hout aan de buitenkant van de buitengevel is een omgevingsvergunning nodig. Dit heeft te maken met de volumetoename van het bouwwerk, maar ook omdat de buitengevel er vaak anders uit gaat zien.

Wat is er nodig voor de vergunningsaanvraag bij het isoleren van de gevel aan de buitenkant?

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning zijn bouwtekeningen (technische tekeningen) van de bestaande en de nieuwe situatie nodig. De gemeente wil namelijk zien wat er gaat veranderen.

Meestal wordt de ‘look and feel’ van de gevel in stand gehouden door het plaatsen van steenstrips, hout of stucwerk over het isolatiepakket. Over het algemeen vindt de gemeente het geen probleem om de gevels te isoleren, als de architectuur van woning niet te veel verandert. 

Voor het maken van de bouwtekeningen zijn de originele bouwtekeningen/archiefstukken van de woning nodig. Deze bouwtekeningen kunnen opgevraagd worden bij de gemeente. Bouwplanvergunning heeft ruime ervaring met vergunningsaanvragen voor het isoleren van buitengevels, inclusief het opvragen van de archiefstukken. We helpen je graag!

Wat zijn de meest voorkomende mogelijkheden om een woning te verduurzamen?

Naast het isoleren van gevels zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden om een woning te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan (extra) dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Bestaand dak isoleren

Oudere woningen hebben meestal een slecht of helemaal niet geïsoleerd dak. De woning houdt hierdoor warmte slecht vast. Er zijn twee mogelijkheden om het dak te isoleren, namelijk van binnenuit en op het dak isoleren. Bij van binnenuit isoleren, wordt er bijvoorbeeld isolatiemateriaal tussen de balken geplaatst. Let hierbij goed op het plaatsen van folies. Bij het isoleren op het dak wordt isolatiemateriaal geplaatst op het bestaande dakbeschot. Vaak worden hier zogeheten renovatieplaten voor gebruikt. Het dak wordt hierdoor hoger en deze ingreep is daardoor vaak vergunningplichtig.

Vloer isoleren

Vaak komt gebrek aan comfort door een koude vloer. Er trekt koude lucht langs je voeten en benen, waardoor de hele woning kouder aanvoelt. Bij houten vloeren kan er tussen de balken in de kruipruimte geïsoleerd worden. Belangrijk is om in dat geval geen vocht tussen het hout en het isolatiemateriaal te krijgen. Zorgen voor voldoende ventilatie is een vak. Ga daarom niet zomaar zelf aan de slag.

Warmtepompen

Ook voor het plaatsen van een warmtepomp of een airco buitenunit aan de gevel vanaf de tweede bouwlaag, op het dak of in de voortuin, (hoger dan 1 meter gemeten vanaf het maaiveld) geldt een vergunningplicht. Houd er rekening mee dat volgens het bouwbesluit warmtepompen en airco-units niet meer dan 40 dB(A) aan geluid mogen uitstoten. Er zijn maar weinig units die hieraan voldoen, daarom wordt er vaak een kast om de units gebouwd.

Zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak is zeer populair op het moment. Het is verstandig om constructieberekeningen te laten maken van het dak om te achterhalen of het dak stevig genoeg is. In sommige gevallen is er ook een omgevingsvergunning nodig, bijvoorbeeld als het plaatsen van zonnepanelen in strijd met het bestemmingsplan, zoals bij een beschermd stadsgezicht of een monument.

Heeft dit overzicht van verduurzamingsmogelijkheden je geïnspireerd? Er zijn nog meer mogelijkheden. Ontdek ze in het gratis E-book met onze 11 tips voor het verduurzamen van je huis. Download het hier.

Wil je liever direct contact over vergunningsaanvragen of precies weten wat nodig is in jouw situatie? Neem vandaag nog contact met ons op.

Doe de gratis vergunningcheck

Start vergunningcheck

Bereken de kosten voor je bouwplan

Naar prijsopgave