Skip to main content
 
 

Uitbouw Woning

Alles wat je moet weten, voordat je gaat bouwen

Bouwplanvergunning > Type verbouwing > Uitbouw Woning

Aanbouw | Uitbouw

Uitbouw woning: alles over vergunningen, ontwerp en kosten

Een aanbouw en een uitbouw hebben veel met elkaar gemeen, maar zijn niet hetzelfde. Een aanbouw is een aparte ruimte gebouwd aan een woning, zoals een garage of een bijkeuken en een uitbouw is het vergroten van een bestaande ruimte van een woning, zoals het vergroten van de woonkamer. In beide gevallen wordt de woning groter en hiermee wordt de leefruimte in de woning verder uitgebreid.

Het verschil zit vooral in de toegankelijkheid, zie onderstaande afbeelding. Als derde onderscheidt zich een bijgebouw, deze is enkel vanaf buiten toegankelijk.

Uitbouw-schematisch

Uitbouw

aanbouw-schematisch

Aanbouw

bijgebouw-schematisch

Bijgebouw

Heb ik een vergunning nodig voor een uitbouw?

Het is mogelijk dat je voor de verbouwing geen vergunning nodig hebt, dit geldt alleen voor een uitbouw of aanbouw aan de achterkant van de woning. In bepaalde gevallen mag je namelijk vergunningvrij uitbouwen aan de achterzijde van de woning. Aan de voorkant van het huis heb je altijd een vergunning nodig voor een uitbouw of aanbouw. Je hebt geen vergunning nodig als de woning aan de volgende vier punten voldoet:

  1. De woning niet staat in een beschermd dorps- of stadsgezicht en heeft geen monumentale status;
  2. De grens van de uitbouw maximaal 4 meter vanaf de bestaande achtergevel is;
  3. De hoogte van de uitbouw maximaal 5 meter is of 30cm boven de bouwlaag van de eerste verdieping;
  4. De oppervlakte van de aanbouw maximaal 100m2 is, waarbij 50% van het achtererf onbebouwd blijft.

Uitbouw aan de voorkant van het huis

Er zijn verschillende regels waar je rekening mee moet houden als je een uitbouw aan de voorkant van je huis wilt maken. Deze regels kunnen verschillen per gemeente, dus het is verstandig om eerst contact op te nemen met de gemeente waar je woont om te informeren naar de specifieke regels in jouw geval. In het algemeen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Vergunning: In de alle gevallen heb je een vergunning nodig om een uitbouw aan de voorkant van je huis te maken. Dit geldt ook als je de uitbouw aan de zijkant van je huis wilt maken indien deze zijkant aan openbaar gebied grenst. Hier kunnen we uiteraard bij helpen.
  • Bouwregels: Er zijn bouwregels waar je rekening mee moet houden bij het maken van een uitbouw. Zo moet de uitbouw bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde afstanden tot de perceelgrens en tot andere gebouwen. Ook zijn er regels voor de maximale hoogte en de maximale oppervlakte van de uitbouw.
  • Monumenten: Als je een uitbouw wilt realiseren bij een monumentaal pand, heb je vaak extra regels waar je rekening mee moet houden. Zo mag je bijvoorbeeld beperkte wijzigingen aanbrengen aan het uiterlijk van het pand of aan de materialen die gebruikt zijn bij de bouw.

Weet je niet zeker of je een vergunning nodig hebt voor jouw uitbouw of aanbouw? Doe dan de gratis vergunningcheck. Klik op omgevingsvergunning voor meer informatie over het aanvragen van een vergunning.

Het ontwerpen van een aanbouw of uitbouw

Vaak wordt er zonder doordacht ontwerp, gestart met bouwen. De aannemer heeft vast nog een tekening van een andere uitbouw liggen. Een bouwplan dat helemaal niet aansluit op jouw woning. Dit resulteert vaak in een uitbouw waar je niet tevreden mee bent. Het kan zelfs de mooie uitstraling van de woning doen verliezen. Een uitbouw moet juist kwaliteit toevoegen aan jouw woning. En het ontwerp daarvan zal in harmonie moeten zijn met de stijl van het bestaande bouwwerk.

Kies je voor een uitbouw die in dezelfde stijl wordt gebouwd als het hoofdgebouw of ga je voor een moderne uitbouw bij een traditionele woning? Smaken verschillen, maar één ding is erg belangrijk: het ontwerp van een uitbouw moet voldoen aan jouw wensen en eisen. Een bouwkundig adviseur kan je daarbij helpen. Wil je meer licht in jouw woning, dan wordt het ontwerp daarop gebaseerd. Wil je een schuifpui voor een indoor – outdoor flow dan kunnen wij dat zeker realiseren.

De gevelafwerking heeft een grote invloed op de uiterlijk van het bouwwerk. Gangbare gevelafwerkingen zijn verkrijgbaar in hout (rabat), metselwerk (of steenstrip, zodat je nog meer ruimte overhoudt!), zink, kunststof (eventueel met hout uitstraling) en natuursteen.

Als het ontwerp definitief is en indien nodig de vergunning voor de uitbouw of aanbouw is verleend, kan er gestart worden met de uitvoering.

Een aanbouw bij een appartement?

Ook bij een appartement kan soms een aanbouw gebouwd worden, wat lijkt op een dakopbouw. Het verschil zit ook hier in de toegang, een aanbouw behoort bij dezelfde verdieping, en een dakopbouw bij de onderliggende woonlaag.

Aanbouw bij appartement schematisch

Het bouwen van een uitbouw

De basis van een uitbouw is de fundering. De fundering voorkomt dat het bouwwerk verzakt. Afhankelijk van de samenstelling van de grond wordt bepaald of de fundering op palen gebouwd moet worden. In sommige delen van het land, veelal boven de zeespiegel, is de zandondergrond geschikt om hier rechtstreeks op te funderen.

De gevel die wordt doorbroken moet worden opgevangen, dit doet de aannemer tijdelijk met stempels. In vele gevallen moet er een (stalen) balk geplaatst worden om de constructie op te vangen.

Vervolgens wordt de constructie op de fundering gebouwd. In de meeste gevallen bestaat de constructie uit houtskeletbouw en een stalen balk. Als de constructie staat, wordt het bouwwerk wind- en waterdicht gemaakt.

Als laatste wordt de binnenkant in jouw gewenste uitstraling afgewerkt. Alle vooraf aangelegde installaties worden aangesloten.

Wil je dat de verbouwing zo snel mogelijk voorbij is, dan is een prefab constructie misschien iets voor jou.

aanbouw bouwen tijdens bouw
uitouw tijdens bouw

Wat zijn de kosten voor een uitbouw?

Kosten ontwerp en vergunningsaanvraag uitbouw

De kosten van een uitbouw zijn sterk afhankelijk van de afmeting, de materialen en de opties die toegepast worden. Kies je bijvoorbeeld voor een houten gevelbekleding of voor steen? Ga je voor een schuifpui of houd je het bij een bescheiden deur? Naast de kosten voor het bouwen, zijn er ook kosten verbonden aan het laten maken van een bouwtekening of het verkrijgen van een vergunning.

Vaak is de eerste stap van het verbouwproces het laten maken van bouwtekeningen en constructieberekeningen. Mocht je een omgevingsvergunning  nodig hebben dan is dit zelfs verplicht. Het is ook aan te raden een tekening en berekening te laten maken als je geen vergunning nodig hebt voor de uitbouw of aanbouw, om de kwaliteit van de verbouwing te waarborgen. Daarbij kan het als overeenkomst tussen jou en de aannemer fungeren en zijn constructieberekeningen essentieel voor de veiligheid.

De kosten die verbonden zijn aan het laten maken van een bouwtekening zijn afhankelijk van het ontwerp, dit komt doordat het uitwerken van gecompliceerde ontwerpen meer tijd vergt dan eenvoudiger ontwerpen. Ook heeft het formaat van de woning en uitbouw invloed op de prijs.

Appartement
vanaf 775,-
Hoekwoning
vanaf 690,-
Vrijstaande Woning
vanaf 775,-
Tussenwoning
vanaf 650,-
Twee onder één kap
vanaf 690,-

Voor het maken van een bouwtekening heeft de bouwkundig tekenaar tekeningen nodig van de bestaande situatie. De zogeheten archieftekeningen zijn op te vragen bij het gemeentearchief, dit kun je zelf doen!

Naast de kosten van een bouwtekening zijn er ook kosten verbonden aan het laten maken van een constructieberekening. De kosten hiervoor zijn vanaf €650 voor een aanbouw van 12 m2, wordt de uitbouw groter, of zijn er bijzondere ontwerpuitgangspunten dan wordt de prijs hoger.

Ben je vergunningplichtig dan zijn er ook kosten verbonden aan het aanvragen van de vergunning voor de uitbouw bij de gemeente. Dit zijn de legeskosten. Deze kosten bedragen vaak tussen de 1 a 2% van de bouwkosten.

Bouwkosten uitbouw of aanbouw

Qua bouwkosten moet je gemiddeld rond de €2350 per m2 rekenen. Hoe meer m2 de uitbouw wordt, hoe lager de m2 prijs. Echter zijn de kosten sterk afhankelijk van het ontwerp en de materialisatie. Indien je funderingspalen nodig hebt, zijn twee palen vaak genoeg, en moet je rekenen op ongeveer €1150 per funderingspaal.

Een uitbouw wordt vaak uitgevoerd met een houtconstructie of met een stenen constructie. In beide gevallen moet er een fundering geplaatst worden om te zorgen dat het bouwwerk niet verzakt. Het voordeel van een houtconstructie is dat het vaak goedkoper is. Dit komt onder andere doordat de fundering minder gewicht hoeft te dragen. Beide soorten zijn prefab te verkrijgen.

Het in het werk maken van een uitbouw is vaak duurder dan een prefab constructie, omdat er meer tijd mee gepaard gaat en je te maken hebt met de weersomstandigheden. Dit kan ongeveer tussen de €2500 à €3000 verschillen.

Naast de kosten voor het bouwkundige deel van de uitbouw, zijn er ook kosten verbonden als je bepaalde opties wilt. Hieronder een kostenindicatie voor bepaalde opties.

Harmonicadeuren
4500,-
Openslaande deuren
2500,-
Schuifpui
4000,-
Lichtstraat
2000,-
Dakkoepel
800,-
Zonnescherm
1000,-
Airco
1750,-
Dakterras
2800,-

Wat zijn de financiële voordelen van een uitbouw?

Jouw wooncomfort zal toenemen met het bouwen van een aanbouw. Ook zal in de toekomst bij eventuele verkoop, deze waarde doorslaggevend kunnen zijn voor een koper.

De waarde van een woning wordt vaak opgebouwd uit een vierkante meterprijs, doordat je een uitbouw plaatst neemt het aantal vierkante meters toe. Logischerwijs wordt de woning hierdoor meer waard.  Het kan zelfs zo zijn dat de stijging van de waarde hoger is dan wat de verbouwing heeft gekost.

De meeste aspecten die te maken hebben met een uitbouw zijn toegelicht, mocht je meer willen weten neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil je weten hoe wij te werk gaan? Klik dan op werkwijze.

Doe de gratis vergunningcheck

Start vergunningcheck

Bereken kosten voor de vergunning

Naar prijsopgave

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.