Skip to main content
 
 

Dakopbouw Bouwen

Alles wat je moet weten, voordat je gaat bouwen

Bouwplanvergunning > Type verbouwing > Dakopbouw Bouwen

Groter wonen, zonder te verhuizen

Een dakopbouw bouwen: alles over vergunningen, ontwerp en kosten

Door een dakopbouw te plaatsen kun je gebruik maken van meer ruimte in jouw woning. Niet alleen het aantal vierkante meters van de woning stijgt, maar ook het woongenot. Je kunt bijvoorbeeld eindelijk die slaapkamer met inloopkast realiseren en daarbij een extra badkamer. We leggen in dit artikel alles uit over de verschillende soorten dakopbouw, de benodigde vergunningen, het ontwerpen en de kosten voor een dakopbouw.

Er zijn verschillende soorten dakopbouw. Je kunt ervoor kiezen om een rechte dakopbouw (een extra verdieping), een nokverhoging of een nokverlegging toe te voegen aan jouw woning om meer ruimte te creëren. Een gehele verdieping toevoegen gebeurt vaak op een woning met een plat dak. Dit kan bovenop de garage of bovenop de bovenste verdieping van een woning.

dakkapel schematisch
Dakkapel
nok verlegging schematisch
Enkele nokverhoging
-nok verlegd-
nokverlegging dubbel schematisch
Dubbele nokverhoging
-nok verlegd-
dubbele nokverhoging schematisch
Dubbele nokverhoging
-nok niet verlegd-
Opbouw bij plat dak schematisch
Dakopbouw plat dak

Bij een nokverhoging wordt de nok van een schuin dak verhoogd, zoals in de vierde afbeelding. Bij een nokverlegging wordt de nok op een ander punt aangebracht. Er komt in deze gevallen geen extra verdieping bij, maar de bovenste verdieping wordt hoger. De keuze bestaat bij een nokverhoging uit een enkele nokverhoging of een dubbele nokverhoging.

Bij een plat dak  mag je in veel gevallen slechts een deel van het bestaande dakvlak bebouwen. De overige ruimte mag soms als dakterras worden ingericht. Door het realiseren van een dakopbouw en een dakterras krijg je meer binnen- én buitenruimte.

Heb ik een vergunning nodig voor een dakopbouw?

Voor een dakopbouw heb je altijd een vergunning nodig. Voor deze vergunning zijn minstens de bouwtekening, zoals plattegronden en gevelaanzichten nodig. Ook moet er een constructieve berekening gemaakt worden, om zeker te zijn dat jouw dak wel sterk genoeg is. Begin dus tijdig met de aanvraag van de vergunning voor een dakopbouw.

Het ontwerpen van een dakopbouw

Het ontwerp van een dakopbouw is afhankelijk van het type dak waarop gebouwd gaat worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een plat dak en een hellend dak.

Dakopbouw met een plat dak, gebouwd op een plat dak
Dakopbouw waarbij de nok verhoogd is

Dakopbouw op een plat dak

De stijl van de woning heeft ook invloed op het ontwerp. Woon je in een woning met een gemetselde gevel, dan kan je ervoor kiezen om op de huidige gevel door te metselen voor de dakopbouw. Hiermee blijft de uitstraling van het gebouw hetzelfde. Echter moet dit wel toegestaan zijn in de omgeving.

Een alternatief voor een doorgemetselde gevel is het plaatsen van steenstrips. Door de geringe dikte hiervan blijft de uitstraling hetzelfde en houd je meer ruimte over in de woning.

Indien je volgens de criteria van de overheid de dakopbouw op een bepaalde afstand van de voorgevel moet bouwen, dan moet de gevel verlegd worden. Je bent dan niet meer gebonden aan de oorspronkelijke voorgevel, wat je de vrijheid geeft om te kiezen voor andere materialen zoals een houten gevel.

Mocht je naast een dakopbouw ook een dakterras willen realiseren, kun je het ontwerp daarop aanpassen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van openslaande deuren naar het dakterras.

Een dakopbouw op een hellend dak

Een dakopbouw op een hellend dak wordt een nokverhoging of nokverlegging genoemd. Het ontwerp van een nokverhoging en nokverlegging wordt meestal uitgevoerd met houten geveldelen zoals rabatdelen. Ook kan gekozen worden voor kunststof materialen met een houtlook. Bij een nokverhoging komt er geen verdieping bij, maar de leefruimte wordt wel vergroot. Dit komt doordat een kleine, lage zolder een grote slaapkamer of kantoor kan worden.

Dakopbouwen en dakterras

Het bouwen van een dakopbouw

De dakopbouw wordt geplaatst op de huidige constructie van de woning. De draagconstructie moet daarom wel sterk genoeg zijn. Een constructeur moet dit bepalen. Mocht de draagconstructie niet sterk genoeg zijn, dan moet de constructie verstevigd worden door het toevoegen van houten of stalen balken.

Wil je dat de verbouwing zo snel mogelijk voorbij is, dan is een prefab constructie misschien iets voor jou. De dakopbouw wordt in de fabriek gebouwd en vaak binnen één dag wind- en waterdicht geplaatst. De afwerking van de binnenkant wordt vervolgens binnen een paar dagen afgerond en opgeleverd. Een prefab dakopbouw is in allerlei soorten en maten verkrijgbaar.

Een in het werk gemaakte opbouw kan uitkomst bieden indien er geen vrachtwagen in jouw straat kan komen. Daarbij kunnen eventuele wijzigingen tijdens de bouw nog worden verwerkt. Een in het werk gemaakte dakopbouw wordt geheel op locatie gebouwd. In het werk gemaakt is over het algemeen duurder dan prefab.

Dakopbouw tijdens de bouw

Wat zijn de kosten van een dakopbouw?

Kosten ontwerp en vergunningsaanvraag dakopbouw

Voor het aanvragen voor een omgevingsvergunning van de dakopbouw moeten er bouwtekeningen en constructieberekeningen worden gemaakt. De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn afhankelijk van het ontwerp. Er gaat in gecompliceerde ontwerpen vaak meer tijd zitten dan in relatief eenvoudige ontwerpen. Ook heeft het formaat van de dakopbouw invloed op de prijs. De kosten die hieraan verbonden zijn inclusief de vergunningsaanvraag voor de dakopbouw zijn vanaf  € 1590.

De gemeente brengt kosten in rekening voor het in behandeling nemen van de vergunningsaanvraag van de dakopbouw. Dit zijn de legeskosten.  Deze kosten bedragen vaak tussen de 1 a 2% van de verbouwkosten, afhankelijk per gemeente.

Voor het maken van een bouwtekening heeft de bouwkundig ingenieur/architect tekeningen nodig van de bestaande situatie. De zogeheten archieftekeningen zijn op te vragen bij het gemeentearchief, dit kun je zelf doen!

Bouwkosten van een dakopbouw

Aan de verschillende type dakopbouw zijn verschillende prijzen per m2 te koppelen.

  Type Dakopbouw

Gemiddelde m² prijs, incl. btw

  Dakopbouw plat dak

€ 1750 - 2500

  Dakopbouw schuin dak - verlegde nok

€ 2300 - 3600

  Dakopbouw schuin dak - verhoogde nok

€ 1700 - 2900

Je ziet in bovenstaande tabel dat de scope van de prijzen vrij ruim is genomen, dit komt doordat de prijs sterk afhankelijk is van het ontwerp en de materialen die daarin zijn meegenomen.

Ook heeft de indeling van de dakopbouw invloed op de prijs. Wordt het bijvoorbeeld alleen een slaapkamer of komt er ook een keuken of badkamer in? Hier komt dan natuurlijk extra elektra- en loodgieterswerk bij kijken.

Wat zijn de financiële voordelen van een dakopbouw?

De waarde van een woning wordt vaak opgebouwd met een vierkante meterprijs. Doordat je een dakopbouw plaatst neemt het aantal vierkante meter toe. Logischerwijs wordt de woning hierdoor meer waard. Het kan zelfs zo zijn dat de stijging hoger is dan de verbouwing heeft gekost.

Natuurlijk stijgt ook het wooncomfort. Dit is vooral fijn voor jou, als je in de woning blijft wonen. Mocht je de woning gaan verkopen dan zal de geïnteresseerde de extra vierkante meters als meer dan alleen oppervlakte zien. Het extra wooncomfort is ook wat waard.

Mocht je naast de dakopbouw ook een dakterras realiseren, dan wordt de woning ook meer waard. Extra buitenruimte is namelijk geld waard! Zeker in dichtbevolkte gebieden, zoals de randstad.

De meeste aspecten die te maken hebben met een dakopbouw zijn toegelicht, zoals de verschillende soorten dakopbouw, vergunning voor een dakopbouw en de kosten voor een dakopbouw. Mocht je meer willen weten neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil je weten hoe wij te werk gaan? Klik dan op werkwijze.

Lees hier de positieve recensies die onze opdrachtgevers hebben achtergelaten!

Uitstekende service door Bouwplanvergunning. Samen tot een mooi ontwerp gekomen voor mijn dakterras. Alle communicatie met de gemeente werd ook geregeld, erg fijn.
Marko van Gemerden
Marko van Gemerden
7. November, 2023.
Dit bedrijf heeft mij super goed geholpen met het aanvragen van een omgevingsvergunning in Amsterdam Zuid. Zij adviseerde goed over de regelgeving en maakte een bijpassend ontwerp voor onze dakopbouw met dakterras. Ook adviseerde zij een aannemer waarmee wij momenteel in gesprek zijn. Wij zijn niet bekend in de bouwwereld dus dat is ook erg fijn. Hartelijk bedankt en tot de volgende.
Floris De Jong
Floris De Jong
27. Oktober, 2023.
Bouwplanvergunningen hebben mij heel fijn en duidelijk begeleid in het maken van een bouwtekening en het aan vragen van de vergunning. De communicatie was zeer vriendelijk en fijn. Super bedank.
Danny van houtum
Danny van houtum
23. Oktober, 2023.
We zijn snel en effectief geholpen met het opstellen van bouwtechnische tekeningen en een vergunningsaanvraag. Daarbij hadden we verschillende veranderingen in gedachten die zonder problemen zijn doorgevoerd
Melanie Daniels Floris Peereboom
Melanie Daniels Floris Peereboom
13. Oktober, 2023.
Snel, accuraat, behulpzaam en een engelen geduld voor als je niet thuis bent met dit soort zaken. Zelfs Vve was er blij mee!!
Jan Puijk
Jan Puijk
16. Augustus, 2023.
Heel goed geholpen
Rebwar .H Mawlood
Rebwar .H Mawlood
16. Augustus, 2023.
Super snelle service. Na de aanvrag digitaal. De volgende dag gelijk contact. Binnen 1 week was de aanvraag gedaan bij de gemeente. Echt een aanrader als je er zelf geen verstand van hebt en zelf niks wilt regelen omtrent de vergunning!
Priscilla Van Putten
Priscilla Van Putten
4. Augustus, 2023.
Een deskundige team van ontwerpers en tekenaars. Duidelijke en verzorgde tekeningen. Goede begeleiding bij vergunningen.
CAN Engineering B.V.
CAN Engineering B.V.
3. Augustus, 2023.
na veel gedoe met de gemeente over onze oude tekeningen hebben we Bouwplanvergunning ingeschakeld. We hadden een deadline, maar dat was voor hen geen probleem en zelfs nadat onze gemeente nog steeds moeilijk deed over een klein detail was het voor Bouwplanvergunning geen enkele moeite om dit snel voor ons aan te passen. En de vergunning is binnen! We zijn er heel blij mee
Mirjam Reuser
Mirjam Reuser
11. Juli, 2023.
Ik ben dik tevreden over dit bedrijf. Het is een voorbeeld hoe dienstverlening ook kan zijn in deze tijd van "snel geld verdienen". Ben geholpen door Chris, korte lijnen, goeie communicatie, en meedenkend. Opdracht was zonwering.
Consument
Consument
9. Juli, 2023.

Doe de gratis vergunningcheck

Start vergunningcheck

Bereken kosten voor de vergunning

Naar prijsopgave

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.