Skip to main content
 
 

Erker Bouwen

Alles wat je moet weten, voordat je gaat bouwen

Bouwplanvergunning > Type verbouwing > Erker Bouwen

Meer licht in je woonkamer

Een erker bouwen: alles over vergunningen, ontwerp en kosten.

Een erker is een uitbreiding van een woning die buiten de gevel staat. Meestal een uitbreiding van de woonkamer. De vorm is vaak rechthoekig of halfrond. Een erker maakt je huis mooier, groter en waardevoller. Ook zorgt het plaatsen van een erker voor meer licht in de woning, waardoor de kamer ruimtelijker aandoet. De kosten van een erker vallen relatief mee.

erker-schematisch

Wel of geen vergunning nodig voor het bouwen van een erker?

Een erker wordt meestal aan de voorzijde van een woning geplaatst, dit is nagenoeg altijd vergunningplichtig. Mocht je de erker aan de achterzijde of aan de zijkant van de woning willen, dan kan het zijn dat je vergunningsvrij mag bouwen.

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een erker moeten meestal de volgende documenten worden aangeleverd:

In het bestemmingsplan staat beschreven wat de mogelijkheden zijn in een bepaald gebied. Alle documenten moeten voldoen aan de voorschriften uit het Bouwbesluit en de regels van de gemeente.

De regels voor het ontwerpen van een erker

Het ontwerp van de erker moet esthetisch aansluiten bij de woning. Het moet er zelfs voor zorgen dat jouw woning nog mooier wordt, zowel van buiten als van binnen. Bij het ontwerpen van een erker is het belangrijk dat er meer licht in de woning wordt toegelaten. Je kan ervoor kiezen om de huidige kozijnen te hergebruiken of om nieuwe kozijnen te laten plaatsen. Mocht je jouw woning willen verduurzamen dan kun je er meteen voor kiezen om glas met een zeer hoge isolatiewaarde te plaatsen.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden bij het bouwen van een erker. Zo zijn er verschillende vormen en afmetingen, maar ook door het toepassen van verschillende steensoorten zal de uitstraling van de erker bepalen.

In de basis zijn er bepaalde richtlijnen voor het ontwerp van een erker, dit geldt echter niet landelijk en is sterk afhankelijk van de gemeente:

  • De erker mag maximaal 1,5 meter uitsteken vanaf de voorgevel;
  • Het dak mag niet hoger zijn dan 30 centimeter boven de eerste verdieping;
  • De totale hoogte mag niet meer dan 3,25 meter bedragen;
  • De breedte mag maximaal 70% zijn van de gevelbreedte beslaan;
  • De afstand tussen de erker aan de voorzijde van de woning en voorste perceelgrens mag niet minder dan 3 meter bedragen;
  • De kozijnen en glas moeten dezelfde uitstraling hebben als de woning;
  • De erker moet ten minste 65% doorzichtig zijn doormiddel van glas.

Wij kunnen voor jou het gehele proces van ontwerp tot oplevering uithanden nemen. Onze bouwkundige ingenieurs en adviseurs helpen jou graag.

erker appartementen amsterdam
erker meerdere verdiepingen

Het bouwen van een erker

De basis van een aanbouw/uitbouw is de fundering. De fundering voorkomt dat het bouwwerk verzakt.

De gevel die doorbroken gaat worden moet worden opgevangen, dit doet de aannemer met stempels. Afhankelijk van de afmeting van de doorbraak/opening, wordt er een balk en/of latei geplaatst om de gevel op te vangen.

Vervolgens wordt de constructie op de fundering gebouwd. In de meest gevallen bestaat de constructie uit houtskeletbouw en een stalen balk. Als de constructie staat wordt het bouwwerk wind- en waterdicht gemaakt.

Als laatste wordt de binnenkant van het bouwwerk afgewerkt, denk aan; plafond, muren en vloer. Alle vooraf aangelegde installaties worden aangesloten.

Wil je dat de verbouwing zo snel mogelijk voorbij is, dan is een prefab constructie misschien iets voor jou. De erker wordt in de fabriek gebouwd en binnen een paar dagen geïnstalleerd. Een prefab erker is in allerlei soorten en maten verkrijgbaar.

Kosten van een erker?

Ontwerpkosten en kosten vergunningsaanvraag

Vaak is de eerste stap van het verbouwproces het laten maken van een ontwerp en vervolgens het ontwerp vertalen in bouwtekeningen en constructieberekeningen. Mocht je een Omgevingsvergunning nodig hebben dan is dit zelfs verplicht. Het is ook zeker aan te raden een tekening en berekening te laten maken als je geen vergunning nodig hebt, om de kwaliteit van de verbouwing te waarborgen.

De kosten die verbonden zijn aan het laten maken van een bouwtekening zijn afhankelijk van het ontwerp, dit komt doordat het uitwerken van gecompliceerde ontwerpen meer tijd vergt dan eenvoudiger ontwerpen. Ook heeft het formaat van de erker invloed op de prijs. De kosten voor het laten maken van alle berekeningen en tekeningen van een erker zijn vanaf €1530.

Ben je vergunningplichtig dan zijn er ook kosten verbonden aan het aanvragen van de vergunning bij de gemeente. Dit zijn de leges. Deze kosten worden inrekening gebracht door de gemeente voor het in behandeling nemen van de aanvraag. Deze kosten bedragen vaak tussen de 1 a 2% van de verbouwkosten, afhankelijk per gemeente.

Is de bouwtekening voor een vergunningsaanvraag, dan moet er rekening gehouden worden met meer eisen. Dit heeft ook invloed op de prijs van de tekening. Voor het maken van een bouwtekening heeft de bouwkundig ingenieur/architect tekeningen nodig van de bestaande situatie. De zogeheten archieftekeningen zijn op te vragen bij het gemeentearchief, dit kun je zelf doen!

Erker bouwkosten

Naast de kosten die verbonden zijn aan het ontwerpen en de vergunning, gaan we verder met de kosten voor het daadwerkelijk bouwen van de erker.

In onderstaande tabel is een kostenindicatie weergegeven voor het laten bouwen van een erker.

  Breedte

Diepte

Indicatie kosten

  3 meter

1 meter

4700,-

  3 meter

1,5 meter

6200,-

  4 meter

1 meter

6200,-

  4 meter

1,5 meter

7700,-

  5 meter

1 meter

6700,-

  5 meter

1,5 meter

8200,-

De financiële voordelen van een erker

Naast extra ruimte en licht heeft het plaatsen van een erker ook financiële voordelen. De woning wordt meer waard, omdat de oppervlakte vergroot wordt. Bij de verkoop van de woning zal je hiervan profiteren. Tot die tijd kun je zelf genieten van het extra woongenot!

De meeste aspecten die te maken hebben met een erker zijn toegelicht, mocht je meer willen weten neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil je weten hoe wij te werk gaan? Klik dan op werkwijze.

Doe de gratis vergunningcheck

Start vergunningcheck

Bereken de kosten voor je bouwplan

Naar prijsopgave

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.