Skip to main content
 
 

Kozijnen vervangen

Alles wat je moet weten, voordat je gaat bouwen

Bouwplanvergunning > Type verbouwing > Kozijnen Vervangen

Besparen door verduurzaming

Kozijnen vervangen: alles wat je moet weten, voordat je gaat bouwen.

Het is noodzakelijk om uw huidige kozijnen te vervangen als deze technisch in slechte staat verkeren. Vaak is houtrot of open naden en/of kieren de reden van het vervangen van kozijnen. Bij verduurzaming van jouw woning kan je ook kiezen om beter geïsoleerd glas toe te passen (voor een hogere isolatiewaarde), dan moeten de kozijnen vaak ook worden vervangen. Hoge kwaliteit kozijnen hebben een isolerende werking en hebben nauwelijks onderhoud nodig.

kozijn vervangen
kozijn na vervanging

Heb ik wel of geen vergunning nodig?

Het kan zijn dat er een omgevingsvergunning nodig is voor het verplaatsen of vervangen van kozijnen aan de straatzijde. Als de kozijnen aan de achterzijde van een woning vervangen worden is er meestal geen vergunning nodig, mits de achterkant niet grenstaan een openbaar toegankelijk gebied. Als de kozijnen aan de straatzijde of publieke zone worden vervangen dan kan dit zonder omgevingsvergunning, mits de stijl van de kozijnen onveranderd blijft. Worden de kozijnen anders dan heb je wel een vergunning nodig.

  • Heeft de woning een monumentale status of maakt het deel uit van een beschermd dorps- of stadsgezicht dan heb je altijd een omgevingsvergunning nodig.
  • De kozijnen moeten voldoen aan de redelijke eisen van welstandscommissie van de gemeente. Voldoen de kozijnen hier niet aan kan de gemeente optreden. Deze eisen zijn opgenomen in de welstandsnota.

In deze gevallen is het uitgangspunt vaak dat de afstand van het glas tot de voorkant van de voorgevel hierbij ongewijzigd blijft. Dit kan soms nogal een lastige opgave worden.

Als er een vergunning nodig is dan moeten er bouwtekeningen worden aangeleverd bij de gemeente voor de vergunningsaanvraag. Vervolgens legt de gemeente het bouwplan vooraan de welstandscommissie. De welstandcommissie adviseert, aan de hand van de welstandsnota, of de vormgeving, het materiaal- en kleurgebruik en of de wijzigingen aan het bouwwerk binnen de omgeving past.

De adviseurs van Bouwplanvergunning kunnen jou helpen bij het verkrijgen van een vergunning. Neem vrijblijvend contact op.

Het ontwerp voor de kozijnen

Kozijnen worden doorgaans gemaakt van hout, kunststof of aluminium. De materialisatie van de kozijnen heeft veel betrekking op de mate van onderhoud. Zijn de kozijnen van hout dan moeten deze regelmatig geschilderd worden. Zijn de kozijnen van kunststof of aluminium dan hoeft dit uiteraard niet, en ben je ook minder aan onderhoud gebonden.

Aluminium kozijnen staan bekend om zijn hoge inbraakveiligheid, houten kozijnen om zijn traditionele uitstraling en kunststof vanwege duurzaamheid en voordelige prijzen van kozijnen.

Als de kozijnen worden vervangen kan er meteen van de gelegenheid gebruikt gemaakt worden om het glas te vervangen. Het glas heeft grote invloed op de isolatiewaarde van de woning. Als de woning nog geen dubbel glas of HR++ glas heeft is dit zeker de moeitewaard om dit bij de vervanging van de kozijnen te laten plaatsen.

De vervanging van de kozijnen

Als de omgevingsvergunning verleend is kan gestart worden met de uitvoering. Eerst moeten de oude raamkozijnen worden verwijderd. Het plaatsen van de nieuwe kozijnen vergt specialistische kennis, laat dit door een ervaren vakspecialist doen. Na het verwijderen van de oude kozijnen wordt er een stelkozijn gemonteerd met muurankers. Het stelkozijn moet waterpas zijn. Alle kieren en naden moet worden gedicht. Vervolgens wordt het kozijn gemonteerd op het stelkozijn.

Het vervangen van de kozijnen kan binnen één dag uitgevoerd worden, afhankelijk van het aantal kozijnen.

vervangen kozijn, lege sparing
vervanging kozijn

Wanneer moet je kozijnen vervangen?

Kozijnen zijn een essentieel onderdeel van de structuur van je huis, en ze spelen een cruciale rol in het behoud van de energie-efficiëntie, veiligheid en isolatie van je huis. Kozijnen gaan echter niet eeuwig mee en kunnen na verloop van tijd aan vervanging toe zijn. Hier zijn enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je bepaalt wanneer je de kozijnen moet vervangen.

Tekenen van schade of verval

Als uw kozijnen tekenen van schade of verval vertonen, is het tijd om te overwegen ze te vervangen. Veel voorkomende tekenen van schade zijn scheuren, rot, roest of kromtrekken. Als u een van deze tekenen opmerkt, is het essentieel om ze te laten inspecteren door een professional om te bepalen of reparatie of vervanging nodig is. Het negeren van deze problemen kan leiden tot verdere schade aan de structurele integriteit van uw huis en tot dure reparaties in de toekomst.

Tekenen van schade of verval

Als uw kozijnen tekenen van schade of verval vertonen, is het tijd om te overwegen ze te vervangen. Veel voorkomende tekenen van schade zijn scheuren, rot, roest of kromtrekken. Als u een van deze tekenen opmerkt, is het essentieel om ze te laten inspecteren door een professional om te bepalen of reparatie of vervanging nodig is. Het negeren van deze problemen kan leiden tot verdere schade aan de structurele integriteit van uw huis en tot dure reparaties in de toekomst.

Energie-efficiëntie

Oudere kozijnen zijn vaak minder energie-efficiënt dan hun moderne tegenhangers. Als uw ramen voortdurend tocht veroorzaken, waardoor uw energierekening stijgt, is het tijd om de kozijnen te vervangen. Nieuwe kozijnen met energie-efficiënte eigenschappen zoals dubbele of driedubbele ramen en low-E coatings kunnen de energiekosten aanzienlijk verlagen en het algemene comfort van uw huis verbeteren.

Esthetiek

Verouderde of lelijke kozijnen kunnen het uiterlijk van uw huis aanzienlijk verminderen. Als u uw huis een facelift wilt geven of aantrekkelijker wilt maken, kan het vervangen van uw kozijnen een eenvoudige en kosteneffectieve oplossing zijn. Bovendien zijn moderne kozijnen verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen, kleuren en materialen, zodat u het ontwerp van uw huis naar wens kunt aanpassen.

Veiligheid

Kozijnen spelen een belangrijke rol in de veiligheid van uw huis. Als uw kozijnen oud of beschadigd zijn, kunnen ze de veiligheid van uw huis in gevaar brengen doordat indringers gemakkelijker toegang krijgen. Nieuwe kozijnen zijn ontworpen met geavanceerde beveiligingsfuncties om inbraak te voorkomen, zoals versterkt glas en vergrendelingsmechanismen.

Leeftijd van de kozijnen

Als uw kozijnen meer dan 20-30 jaar oud zijn, zijn ze waarschijnlijk aan vervanging toe. Zelfs als u geen zichtbare schade ziet, kunnen de kozijnen versleten zijn door jarenlange blootstelling aan de weerselementen, wat leidt tot verminderde efficiëntie en veiligheid.

Als u weet wanneer u kozijnen moet vervangen, kunt u geld besparen, de energie-efficiëntie en veiligheid van uw huis verbeteren en het algemene uiterlijk van uw huis verbeteren. Als u niet zeker bent over de staat van uw kozijnen, neem dan contact op meteen professional voor een inspectie en evaluatie van het raamsysteem van uw huis.

Wat zijn de kosten voor het vervangen van kozijnen?

De kosten voor het aanvragen van de vergunning en alle daarvoor benodigde documenten zijn vanaf €690. Mocht je meerdere verschillende soorten kozijn willen, dan kan de prijs afwijken.

Onderstaande een tabel met een kostenindicatie voor het leveren en plaatsen van kozijnen in verschillende materialen.

  Type kozijn

Oppervlakte

Prijsindicatie

  Houten kozijn

1m²

€ 750 - 900

  Kunststof kozijn

1m²

€ 700 - 800

  Aluminium kozijn

1m²

€ 750 - 950

  Stalen kozijn

1m²

€ 1100 - 1300

Uiteraard kan het goedkoper zijn om met één of meerdere buren tegelijk de kozijnen te vervangen.

Wat zijn de financiële voordelen van nieuwe kozijnen

Het plaatsen van raamkozijnen heeft een flink aantal voordelen. Een direct voordeel is het financiële voordeel van nieuwe raamkozijnen heb je als je de woning gaat verkopen. Een woning met nieuwe kozijnen, zeker met isolerend glas, is meer waard. Daarnaast kan je besparen op de energiekosten als je goed isolerend glas (zorgt voor een hoge isolatiewaarde) laat aanbrengen.

De meeste aspecten die te maken hebben met eventuele vervanging van uw kozijnen zijn toegelicht, mocht je meer willen weten neem dan vrijblijvend
contact met ons op.

Wil je weten hoe wij te werk gaan? Klik dan op werkwijze.

Doe de gratis vergunningcheck

Start vergunningcheck

Bereken kosten voor de vergunning

Naar prijsopgave

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.