Skip to main content
 
 

Kozijnen vervangen

Alles wat je moet weten, voordat je gaat bouwen

Bouwplanvergunning > Type verbouwing > Kozijnen Vervangen

Besparen door verduurzaming

Kozijnen vervangen: alles over vergunning, ontwerp en kosten.

Het is noodzakelijk om kozijnen te vervangen al deze technisch in slechte staat verkeren. Vaak is de reden van het vervangen van kozijnen, houtrot of open naden en/of kieren. Bij verduurzaming van jouw woning kan je ook kiezen om beter geïsoleerd glas toe te passen, dan moeten de kozijnen vaak ook worden vervangen.

kozijn vervangen
kozijn na vervanging

Wel of geen vergunning nodig voor het vervangen van kozijnen?

Het kan zijn dat er een omgevingsvergunning nodig is voor het verplaatsen of vervangen van kozijnen aan de straatzijde. Als de kozijnen aan de achterzijde van een woning vervangen worden is er meestal  geen vergunning nodig, mits de achterkant niet grenst aan een openbaar toegankelijk gebied. Als de kozijnen aan de straatzijde of publieke zone worden vervangen dan kan dit zonder omgevingsvergunning, mits de stijl van de kozijnen onveranderd blijft. Worden de kozijnen anders dan heb je wel een vergunning nodig.

  • Heeft de woning een monumentale status of maakt het deel uit van een beschermd dorps- of stadsgezicht dan heb je altijd een omgevingsvergunning nodig.
  • De kozijnen moeten voldoen aan de redelijke eisen van welstandscommissie van de gemeente. Voldoen de kozijnen hier niet aan kan de gemeente optreden. Deze eisen zijn opgenomen in de welstandsnota.

In deze gevallen is het uitgangspunt vaak dat de afstand van het glas tot de voorkant van de voorgevel hierbij ongewijzigd blijft. Dit kan soms nogal een lastige opgave worden.

Als er een vergunning nodig is dan moeten er bouwtekeningen worden aangeleverd bij de gemeente voor de vergunningsaanvraag. Vervolgens legt de gemeente het bouwplan voor aan de welstandscommissie. De welstandcommissie adviseert, aan de hand van de welstandsnota, of de vormgeving, het materiaal -en kleurgebruik en of de wijzigingen aan het bouwwerk binnen de omgeving past.

De adviseurs van Bouwplanvergunning kunnen jou helpen bij het verkrijgen van een vergunning. Neem vrijblijvend contact op.

Het ontwerp voor de kozijnen

Kozen worden doorgaans gemaakt van hout, kunststof of aluminium. De materialisatie van de kozijnen heeft veel betrekking op de mate van onderhoud. Zijn de kozijnen van hout dan moeten deze regelmatig geschilderd worden. Zijn de kozijnen van kunststof of aluminium dan hoeft dit uiteraard niet, en ben je ook minder aan onderhoud gebonden.

Aluminium kozijnen staan bekend om zijn hoge inbraakveiligheid, hout om zijn traditionele uitstraling en kunststof vanwege duurzaamheid en voordelige prijzen.

Als de kozijnen worden vervangen kan er meteen van de gelegenheid gebruikt gemaakt worden om het glas te vervangen. Het glas heeft grote invloed op de isolatiewaarde van de woning. Als de woning nog geen dubbel glas of HR++ glas heeft is dit zeker de moeite waard om dit bij de vervanging van de kozijnen te laten plaatsen.

De vervanging van de kozijnen

Als de omgevingsvergunning verleend is kan gestart worden met de uitvoering. Eerst moeten de oude kozijnen worden verwijderd. Het plaatsen van de nieuwe kozijnen vergt specialistische kennis, laat dit door een ervaren vakspecialist doen. Na het verwijderen van de oude kozijnen wordt er een stelkozijn gemonteerd met muurankers. Het stelkozijn moet waterpas zijn. Alle kieren en naden moet worden gedicht. Vervolgens wordt het kozijn gemonteerd op het stelkozijn.

Het vervangen van de kozijnen kan binnen één dag uitgevoerd worden, afhankelijk van het aantal kozijnen.

vervangen kozijn, lege sparing
vervanging kozijn

Wat zijn de kosten voor het vervangen van kozijnen?

De kosten voor het aanvragen van de vergunning en alle daarvoor benodigde documenten zijn vanaf €690. Mocht je meerdere verschillende soorten kozijn willen, dan kan de prijs afwijken.

Onderstaande een tabel met een kostenindicatie voor het leveren en plaatsen van kozijnen in verschillende materialen.

  Type kozijn

Oppervlakte

Prijsindicatie

  Houten kozijn

1m²

€ 750 - 900

  Kunststof kozijn

1m²

€ 700 - 800

  Aluminium kozijn

1m²

€ 750 - 950

  Stalen kozijn

1m²

€ 1100 - 1300

Uiteraard kan het goedkoper zijn om met één of meerdere buren tegelijk de kozijnen te vervangen.

Wat zijn de financiële voordelen van nieuwe kozijnen

Het financiële voordeel van nieuwe kozijnen heb je als je de woning gaat verkopen. Een woning met nieuwe kozijnen, zeker met isolerend glas, is meer waard. Daarnaast kan je besparen op de energiekosten als je goed isolerend glas laat aanbrengen.

De meeste aspecten die te maken hebben met het vervangen van kozijnen zijn toegelicht, mocht je meer willen weten neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil je weten hoe wij te werk gaan? Klik dan op werkwijze.

Doe de gratis vergunningcheck

Start vergunningcheck

Bereken kosten voor de vergunning

Naar prijsopgave

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.