Skip to main content
 
 

Bijgebouw Bouwen

Alles wat je moet weten, voordat je gaat bouwen

Bouwplanvergunning > Type verbouwing > Bijgebouw Woning

Meer binnenruimte, op eigen terrein

Een tuinhuis, garage of schuur bouwen

Een bijgebouw is een gebouw dat is gebouwd op hetzelfde perceel als het hoofdgebouw. Het bijgebouw kan tegen het hoofdgebouw gebouwd zijn, maar is niet toegankelijk vanuit het hoofdgebouw, zoals bij een aanbouw of uitbouw.

Een bijgebouw wordt vaak gebouwd voor een eigen functie, zoals een garage, schuur of tuin. Het komt ook wel eens voor dat een bijgebouw als gastenverblijf wordt gebruikt. Een bijgebouw wordt meestal op het achtererf gebouwd.

Zie onderstaande afbeeldingen voor het verschil, vooral voorkomend uit toegankelijkheid.

bijgebouw-schematisch

Bijgebouw

Uitbouw-schematisch

Uitbouw

aanbouw-schematisch

Aanbouw

Kan een bijgebouw vergunningvrij gebouwd worden?

Het bouwen van een bijgebouw is mogelijk vergunningvrij behalve indien:

  • Het bij een woonwagen of recreatiewoning is;
  • Het bij een monument is;
  • De locatie een beschermd dorps- of stadsgezicht heeft.

Bovenstaande regels kunnen per gemeentelijk bestemmingsplan afwijken.

Klik op omgevingsvergunning voor meer informatie over het aanvragen van een vergunning.

Het ontwerpen van een bijgebouw

Het ontwerp moet worden gebaseerd op jouw wensen en eisen. Daarbij is de gebruiksfunctie van het bijgebouw erg belangrijk. Ga je het gebouw bijvoorbeeld gebruiken als garage dan moet het aan andere eisen voldoen dan wanneer het gebruikt wordt als gastenverblijf. Ook kan een bijgebouw meerdere functies hebben, zoals een deel schuur en het andere deel een overdekte buitenruimte.

Andere ontwerpkeuzes zullen samenhangen met het beoogd gebruik, zoals het aanbrengen van een extra berging in de nok, of verwarming in de garage tegen vochtproblemen.

De uitstraling van jouw bijgebouw wordt onder andere bepaald door de materiaalkeuze, ga je voor een houten gevel of een gevel van steen? Grote of kleine ramen? Wil je dat het bijgebouw aansluit bij de architectuur van jouw woning, of hier juist een groot contrast mee heeft.   Een architect of een bouwkundig adviseur kan jou daarbij adviseren.

garage- bijgebouw naast woning

Het bouwen van een bijgebouw

De basis van een bijgebouw is de fundering. De fundering voorkomt dat het bouwwerk verzakt. Afhankelijk van de samenstelling van de grond wordt bepaald of de fundering op palen gebouwd moet worden. In sommige delen van het land, veelal boven de zeespiegel, is de zandondergrond geschikt om hier rechtstreeks op te funderen.

Vervolgens wordt de constructie op de fundering gebouwd. Als de constructie staat, wordt het bouwwerk wind- en waterdicht gemaakt.  Als laatste wordt de binnenkant naar jouw gewenste uitstraling afgewerkt. Alle vooraf aangelegde installaties worden aangesloten.

Wil je dat de verbouwing zo snel mogelijk voorbij is, dan is een prefab constructie misschien iets voor jou.

bijgebouw dak in aanbouw
bijgebouw in aanbouw dakkapel

Wat zijn de kosten voor een bijgebouw?

Ontwerpkosten en kosten vergunningsaanvraag

De kosten van een aanbouw/uitbouw zijn sterk afhankelijk van de afmeting, de materialen en de opties die toegepast worden. Kies je bijvoorbeeld voor een houten gevelbekleding of voor steen. Ga je voor een schuifpui of houd je het bij een bescheiden deur. Naast de kosten voor het bouwen, zijn er ook kosten verbonden aan het laten maken van een bouwtekening of het verkrijgen van een vergunning.

Vaak is de eerste stap van het verbouwproces het laten maken van bouwtekeningen en constructieberekeningen. Mocht je een omgevingsvergunning nodig hebben dan is dit zelfs verplicht. Het is ook aan te raden een tekening en berekening te laten maken als je geen vergunning nodig hebt, om de kwaliteit van de verbouwing te waarborgen.

De kosten die verbonden zijn aan het laten maken van een bouwtekening zijn afhankelijk van het ontwerp, dit komt doordat het uitwerken van gecompliceerde ontwerpen meer tijd vergt dan eenvoudiger ontwerpen. Ook heeft het formaat van de aanbouw/uitbouw invloed op de prijs.

De kosten voor het maken van alle documenten die nodig zijn voor een vergunningsaanvraag zijn vanaf  €1300.

Ben je vergunningplichtig dan zijn er ook kosten verbonden aan het aanvragen van de vergunning bij de gemeente. Dit zijn de legeskosten. Deze kosten bedragen vaak tussen de 1 à 2% van de bouwkosten.

Bouwkosten

Qua bouwkosten moet je gemiddelde rond de €2150 per m2 rekenen. Hoe meer m2 de aanbouw/uitbouw wordt, hoe lager de m2 prijs. Echter zijn de kosten sterk afhankelijk van het ontwerp en de materialisatie. Indien je funderingspalen nodig hebt, zijn twee stuks vaak genoeg, en moet je rekenen op ongeveer €1150 per funderingspaal.

Een uitbouw/aanbouw wordt vaak uitgevoerd met een houtconstructie of met een stenen constructie. In beide gevallen moet er een fundering geplaatst worden om te zorgen dat het bouwwerk niet verzakt. Het voordeel van een houtconstructie is dat het vaak goedkoper is. Dit komt onder andere doordat de fundering minder gewicht hoeft te dragen. Beide soorten zijn prefab te verkrijgen.

Het in het werk maken van een aanbouw/uitbouw is vaak duurder dan een prefab constructie, omdat er meer tijd mee gepaard gaat en je te maken hebt met de weersomstandigheden. Dit kan ongeveer tussen de €2500 á €3000 verschillen.

Naast de kosten voor het bouwkundige deel van de aanbouw/uitbouw, zijn er ook kosten verbonden als je bepaalde opties wilt. Hieronder een indicatie voor bepaalde opties. De kosten zijn inclusief aanpassingen bouwtekening en constructieberekening.

Wat zijn de financiële voordelen uitbouw

Naast het plezier dat je kunt hebben van een bijgebouw, heeft een bijgebouw ook financiële voordelen. De woning wordt meer waard door een bijgebouw te bouwen. Bij de verkoop zal je hiervan kunnen profiteren, maar tot die tijd kun je er zelf van genieten.

De meeste aspecten die te maken hebben met een aanbouw/uitbouw zijn toegelicht, mocht je meer willen weten neem dan contact op. De kracht van Bouwplanvergunning.nl is het volledig ontzorgen van het proces van ontwerp tot oplevering.

Wil je weten hoe wij te werk gaan? Klik dan op werkwijze.

Doe de gratis vergunningcheck

Start vergunningcheck

Bereken kosten voor de vergunning

Naar prijsopgave