Skip to main content
 
 

Overkapping

Alles wat je moet weten, voordat je gaat bouwen

Bouwplanvergunning > Type verbouwing > Overkapping

Een carport, veranda of overkapping

Een overkapping bouwen

Als je altijd droog wil zitten in je tuin of een carport voor je auto wilt, dan is het realiseren van een overkapping de ideale oplossing. Door het bouwen van een overkapping, carport of veranda voeg je een functionaliteit toe aan de woning.

overkapping in tuin

Wel of geen vergunning nodig?

De mogelijkheid om een overkapping vergunningvrij te bouwen is er, echter moet je dan wel aan een aantal eisen voldoen. Een overkapping of carport telt mee in de regel van gebouw gebonden buitenruimte tot maximaal 50% van het achtererfgebied vergunningvrij gebouwd mag worden.

Je bent vergunningsplichtig als:

Situatie 1

Je buiten de zone van 4 meter (achter achtergevel) hoger wilt bouwen dan 3 meter, als de overkapping groter is dan 50% van de oppervlakte van je tuin of als het bijgebouw binnen 1 meter van de erfgrens grenzend aan openbaar gebied staat.

Situatie 2

Je aan het hoofdgebouw binnen de 4 meter zone hoger wilt bouwen dan het hoofdgebouw, als je hoger dan 30 centimeter hoger wilt bouwen dan de eerste verdiepingsvloer of als je vanaf de grond hoger dan 4 meter wilt bouwen.

De meeste overkapping vallen binnen de regels voor vergunningvrij bouwen. Echter is het ontwerp van het bouwwerk erg belangrijk om te weten of je een vergunning nodig hebt. Laat een bouwkundig adviesbureau een ontwerp maken aan de hand van jouw wensen en eisen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Het ontwerpen van een overkapping, carport of veranda

Naast dat het ontwerp erg belangrijk wanneer je vergunningvrij wilt bouwen, is het ontwerp ook belangrijk voor de uitstraling van de woning. Wil je het optimale uit de verbouwing halen, schakel dan een adviseur in om jouw ideale overkapping, carport of veranda te ontwerpen.

Het ontwerp moet goed bij de woning passen en voldoen aan al jouw wensen en eisen. Wil je bijvoorbeeld een houtlook of ga je toch voor steen? Je kunt er ook voor kiezen om een glazen schuifwand te plaatsen, zodat de ruimte afgesloten kan worden. Er zijn vele opties mogelijk zoals heaters, een buiten haard, zonnepanelen en verlichting.

carport afdak

Wat zijn de kosten voor een overkapping, carport of veranda?

Ontwerpkosten en kosten vergunningsaanvraag

Mocht je een omgevingsvergunning nodig hebben dan moeten er verschillende documenten worden aangeleverd bij de vergunningsaanvraag, zoals bouwtekeningen en constructieberekeningen. De kosten hiervan zijn vanaf de €1190. Het is ook zeker aan te raden een bouwtekeningen te laten maken als je geen vergunning nodig hebt, om de kwaliteit van de verbouwing te waarborgen.

Bouwkosten

De bouwkosten van een overkapping, carport of veranda zijn sterk afhankelijk van de wensen en het uiterlijk. Wil je meer weten over de bouwkosten, neem dan contact met ons op.

De financiële voordelen van een overkapping?

Een overkapping, carport en veranda is een toevoeging aan een woning. Bij de verkoop van de woning kan een geïnteresseerde hier meer voor willen betalen.

De meeste aspecten die te maken hebben met een overkapping, carport en veranda zijn toegelicht, mocht je meer willen weten neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil je weten hoe wij te werk gaan? Klik dan op werkwijze.

Doe de gratis vergunningcheck

Start vergunningcheck

Bereken kosten voor de vergunning

Naar prijsopgave