Skip to main content
 
 

Dakterras Bouwen

Alles wat je moet weten, voordat je gaat bouwen

Bouwplanvergunning > Type verbouwing > Dakterras Bouwen

Een daktuin in de stad

Een dakterras bouwen: alles over vergunningen, ontwerp en kosten.

Je hebt geen tuin, maar wilt toch een buitenruimte? Of wil je gewoonweg meer buitenruimte? Een dakterras bouwen kan dan de juiste oplossing zijn. De meerwaarde van een dakterras is enorm. Je kunt lekker barbecueën of van de zon genieten. Ook zijn de kosten van een dakterras relatief laag ten opzichte van andere verbouwingen die ruimte opleveren.

Platte daken zijn bij uitstek geschikt voor een dakterras. Het is toch eigenlijk zonde dat sommige dakvlakken niet beter worden benut? Zeker in dichtbevolkte steden  waar niet iedereen een tuin heeft, kan het een fijne vergroting van het woonplezier opleveren om een dakterras te bouwen. We leggen op deze pagina alles uit over vergunningen, ontwerp en kosten voor het bouwen van een dakterras..

dakterras in de zon

Wel of geen vergunning nodig voor het bouwen van een dakterras?

Voor een dakterras heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. De regels die verbonden zijn aan het realiseren van een dakterras verschillen per gemeente. Over het algemeen moet een dakterras twee meter uit de erfgrens worden gebouwd, want het dakterras mag geen hinder veroorzaken voor de buren. Mocht je toch binnen deze twee meter willen bouwen, heb je toestemming nodig van de buren.

In het bestemmingsplan van de gemeente staan alle regels voor het bouwen van een dakterras, zoals de maximale afmetingen en minimale hoogte van het hekwerk. Overleg je plannen goed met je buren, zodat zij geen bezwaar aantekenen. Het is fijn als de buren hun privacy niet verliezen. Tijdens de beoordeling van de vergunningsaanvraag zal beoordeeld worden of het dakterras geen inbreuk op de privacy van de buurtbewoners maakt.

Misschien willen jouw buren ook wel een dakterras. Als je het gezamenlijk aanvraagt en laat bouwen, ontvang je vaak ook nog eens een cluster korting.

De bouwkundige maakt een ontwerp aan de hand van alle regels en natuurlijk jouw wensen en eisen. Zodra het ontwerp definitief is, worden de bouwtekeningen en constructieberekeningen gemaakt. Vervolgens worden alle documenten aangeleverd bij de gemeente voor de vergunningaanvraag voor het bouwen van een dakterras.

Wil je weten hoe het proces van een vergunningaanvraag bij het bouwen van een dakterras verloopt? Klik dan op omgevingsvergunning.

Het ontwerpen van een dakterras.

Het ontwerp van het dakterras is dus sterk afhankelijk van de regels van de gemeente waarin je woont. Als de positionering en de afmetingen binnen de regels vallen, kan je verder met het ontwerp.

Dakterrassen worden meestal voorzien van een houten vloer, kunststof vloer of tegelvloer. Het dakterras wordt omheind met hekwerk of een ander soort balustrade. Mocht je kleine kinderen hebben, is een hoog hekwerk- en smalle ruimte tussen de spijlen-  aan te raden voor de veiligheid.

Om jouw dakterras te bereiken is er uiteraard een trap nodig. Je kunt een uitklapbare trap, een zogenoemde vlizotrap laten plaatsen, maar indien jouw woning zich hiervoor leent is een vaste trap veel prettiger in het gebruik. Je kunt ervoor kiezen om een dakluik of een dakhuis bovenaan de trap te plaatsen.

Duurzame voordelen van een dakterras

Bij uitstek is nu de kans om een deel van jouw dak, terug te geven aan de natuur; middels het plaatsen van een deels groen dak. Dit groen neemt CO2 op, verhoogt de thermische isolatie en is een goede waterbuffer bij hevige regen, waardoor het riool minder belast wordt.

Je kunt ervoor kiezen om tijdens de aanleg van je dakterras, gelijk het dak te isoleren. Idealiter doe je dit aan de buitenzijde van het dak, zodat je geen vrije hoogte in de woning inlevert. Daarbij bestaat de mogelijkheid om koepels of beloopbaar glas aan te brengen in het dak, zodat er ook direct meer licht binnenkomt in de woning.

sedum plant voor groen dak

Het bouwen van een dakterras.

Als de vergunning voor het dakterras is verleend kan er gestart worden met de uitvoering. Zorg ervoor dat je een vakspecialist inschakelt voor de realisatie van het dakterras.

De constructie van het dak wordt aangepast om een gat in het dak te kunnen maken. In principe is jouw platte dak alleen afgewerkt met dakbedekking. Wanneer er een dakterras wordt gerealiseerd komt hier een kleine constructieve verhoging op om de vloer op te leggen. Hierop wordt de gekozen vloer gemonteerd waarna de balustrade op de vloer wordt geplaatst.

dakhuis op woning

Voorbeelden dakhuis.

dakhuis als toegang dakterras

Wat zijn de kosten voor een dakterras?

Ontwerpkosten en kosten vergunningaanvraag

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een dakterras moeten er bouwtekeningen en constructieberekeningen worden gemaakt. Voor zowel het dakterras als voor de sparing in het dak dient een constructieberekening te worden gemaakt. De kosten die hieraan zijn verbonden zijn afhankelijk van het ontwerp. Dit is met name doordat er voor gecompliceerde ontwerpen meer tijd nodig is dan voor  eenvoudigere ontwerpen. Ook heeft het formaat van het dakterras invloed op de prijs. De kosten verbonden aan het ontwerp en de de vergunningsaanvraag beginnen bij 1590 euro.

Voor het maken van een bouwtekening heeft de bouwkundig ingenieur/architect tekeningen nodig van de bestaande situatie. De zogeheten archieftekeningen zijn op te vragen bij het gemeentearchief, dit kun je zelf doen!

De gemeente brengt leges in rekening voor het in behandeling nemen van de vergunningsaanvraag. Deze kosten bedragen doorgaans circa 2% van de verbouwingskosten, afhankelijk per gemeente.

De prijs van een omgevingsvergunning wordt dus door twee factoren beïnvloed: ten eerste door het laten maken van tekeningen en berekeningen, ten tweede door het aanvragen van de vergunning voor het dakterras.

Bouwkosten van een dakterras

De bouwkosten van een dakterras zijn sterk afhankelijk van het ontwerp. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een dakluik of voor een dakhuis? Plaats je een vlizotrap of een vaste trap? Qua kosten moet je voor een oppervlak van 10m2 al snel denken aan 5.000 euro, en voor 25m2 betaal je 15.000 euro.

De meeste aspecten die te maken hebben met het bouwen van een dakterras zijn toegelicht, waaronder alles over de vergunning, ontwerp en kosten. Mocht je meer willen weten neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil je weten hoe wij te werk gaan? Klik dan op werkwijze.

Doe de gratis vergunningcheck

Start vergunningcheck

Bereken kosten voor de vergunning

Naar prijsopgave

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.