Skip to main content

Bouwplanvergunning > Bouwplanvergunning Kennisbank > Interne Verbouwing > Draagmuur doorbreken

Hoe herken je een draagmuur?

Je wilt een open woonkamer met keuken creëren, maar dan moet je wel een  muur doorbreken. Houdt er dan rekening mee dat dit een draagmuur kan zijn. Haal deze dus niet zomaar weg!

Als het een draagmuur is dan moet de draagconstructie worden aangepast om de draagmuur te kunnen verwijderen. Hiervoor heb je een omgevingsvergunning nodig!

Als het geen draagmuur is dan kan je de muur zonder aanpassing slopen.

Maar hoe kun je zelf een draagmuur herkennen? Deze tips kunnen jou hierbij helpen.

1

Bekijk de originele bouwtekeningen van jouw woning!

Op een bouwtekening staat vaak aangegeven met een arcering wat voor soort muur het is. In de legenda van een bouwtekening staat welke soort wanden in de tekening gebruikt zijn. Door dit te bestuderen kan je opmaken welke muren draagmuren zijn.

2

Loopt de muur door naar boven?

Mocht de muur doorlopen naar boven dan is het waarschijnlijk een draagmuur. Het gewicht van een woning wordt meestal recht naar beneden verdeeld. Dit is namelijk het goedkoopst en het meest eenvoudig.

3

Klop op de muur en luister naar het geluid.

Een scheidingswand is vaak hol en een draagmuur massief. Door op de muur te kloppen en te luisteren naar het geluid kun je erachter komen of het gaat om een draagmuur of een scheidingswand.

4

Kom erachter hoe dik de muur is.

Door de dikte van de muur op te meten kun je erachter komen of het om een draagmuur gaat of niet. Een draagmuur is meestal dikker dan 10cm. Is de wand dunner dan 10cm dan is het waarschijnlijk geen draagmuur, maar een simpele scheidingswand.

5

Vraag een bouwkundige om hulp.

Mocht je er zelf niet uitkomen of het gaat om een draagmuur, schakel dan een bouwkundige in om jou te helpen. Je wilt natuurlijk niet dat je schade aanricht aan je woning door het verwijderen van een draagmuur zonder het opvangen van de constructie.

Voor het veilig verwijderen van een draagmuur moet, zoals al eerder benoemd, de constructie aangepast worden. Hier wordt vaak een stalen balk of portaal voor gebruikt. Hoe dik de stalen balk moet zijn moet worden berekend door een constructeur. Tevens moet de constructieberekening worden gekeurd door de Gemeente tijdens de vergunningaanvraag.

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.