Skip to main content

Bouwplanvergunning > Bouwplanvergunning Kennisbank > Omgevingsvergunning > Omgevingsvergunning voor Ordepanden in Amsterdam: Alles wat je moet weten!

Amsterdam staat bekend om zijn rijke erfgoed, dat bijdraagt aan de unieke charme en het karakter van de stad. Van prachtige grachtenpanden tot indrukwekkende monumenten, de architectuur van Amsterdam is van onschatbare waarde. Om dit erfgoed te beschermen, heeft de gemeente Amsterdam een ordesysteem opgezet dat panden indeelt op basis van hun cultuurhistorische en architectonische waarde. Dit systeem omvat vier orden: basisorde, orde 1, orde 2 en orde 3. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en procedures die gelden voor deze orden, vooral als je van plan bent om een bouw- of renovatieproject uit te voeren in een ordepand. In dit artikel worden alle aspecten van het ordesysteem behandeld, inclusief de verschillende orden, de regels en adviezen per orde, en hoe je kunt bepalen of jouw pand een ordepand is.

De verschillende orden in Amsterdam: Bescherming van erfgoed en stadsgezichten

Amsterdam heeft een ordesysteem opgezet om het waardevolle erfgoed van de stad te beschermen. Het systeem bestaat uit vier orden: basisorde, orde 1, orde 2 en orde 3.

  • Basisorde: Deze orde omvat panden met een relatief lage cultuurhistorische en architectonische waarde. Voor deze panden gelden minimale regels en procedures bij bouw- en renovatieprojecten.
  • Eerste orde: Orde 1-panden hebben een hoge cultuurhistorische waarde en een belangrijke architectonische waarde. Dit zijn vaak gemeentelijke- of rijksmonumenten. Bij bouw- en renovatieprojecten in orde 1-panden gelden zeer strenge regels en procedures om de historische en architectonische integriteit op het hoogste niveau te behouden.
  • Tweede orde: Orde 2-panden hebben een hoge cultuurhistorische waarde en een significante architectonische waarde. Deze panden maken vaak deel uit van een beschermd stadsgezicht. Bij bouw- en renovatieprojecten in orde 2-panden gelden strikte regels en procedures om het unieke karakter van deze panden en het bijbehorende stadsgezicht te behouden.
  • Derde orde: Orde 3-panden hebben een uitzonderlijke cultuurhistorische waarde en een grote architectonische waarde. Deze panden zijn vaak monumenten of maken deel uit van een beschermd stadsgezicht. Bij bouw- en renovatieprojecten in orde 3-panden gelden soepele maar specifieke regels en procedures om de historische en architectonische integriteit te behouden.

Regels en adviezen per orde

Hieronder vind je een tabel met de regels en adviezen per orde in Amsterdam:

Basisorde: Minimale regels voor bouw- en renovatieprojecten.
Orde 1: Zeer strenge regels om historische en architectonische integriteit op het hoogste niveau te behouden.
Orde 2: Strikte regels om het unieke karakter van panden en bijbehorende stadsgezichten te behouden.
Orde 3: Specifieke regels om historische en architectonische integriteit van monumenten te behouden.

Voor orde 1- en orde 2-panden wordt vaak een gewogen oordeel geveld. Dit betekent dat de regels in het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) die bepaalde bouwwerken verbieden, mogelijk niet van toepassing zijn op ordepanden. Om hier zeker van te zijn, is het raadzaam om een conceptaanvraag (heet sinds 2024: ‘Conceptverzoek Omgevingsplan’) in te dienen. Dit geeft je de mogelijkheid om te ontdekken of jouw bouw- of renovatieplannen  af kunnen wijken van het omgevingsplan. Dit wordt zowel door de stedenbouwkundige en door de welstandscommissie beoordeeld.

Je kunt meer informatie vinden over het indienen van een conceptaanvraag op de volgende pagina: https://bouwplanvergunning.nl/bouwplanvergunning-kennisbank/omgevingsvergunning/conceptaanvraag/. Dit zal je helpen om een beter inzicht te krijgen in de specifieke regels die gelden voor jouw ordepand en jouw bouw- of renovatieproject.

Omgevingsvergunning aanvragen voor ordepanden: Stappen, regels en adviezen

Als je van plan bent om een bouw- of renovatieproject uit te voeren in een ordepand, is het bijna altijd vereist om een omgevingsvergunning aan te vragen. Je moet op de hoogte zijn van de regels en procedures die gelden voor jouw specifieke ordepand. Om een omgevingsvergunning aan te vragen, kun je terecht bij de experts van Bouwplanvergunning, waar je ondersteuning krijgt bij het indienen van de juiste documenten. Wij zorgen ervoor dat jouw bouwplannen voldoen aan de vereisten van het ordesysteem. Op die manier kan jouw verbouwing worden gerealiseerd en draag je bij aan het behoud van het unieke erfgoed en de architectonische schoonheid van Amsterdam.

Succesvolle vergunning voor jouw project

Voor meer informatie over het indienen van een conceptaanvraag kun je terecht op de pagina over conceptaanvragen. Deze pagina biedt waardevolle inzichten in de specifieke regels die gelden voor en jouw bouw- of renovatieproject.

Door zorgvuldig te plannen, samen te werken met experts en jezelf goed te informeren over de regels en richtlijnen van het ordesysteem, kun je ervoor zorgen dat jouw project bijdraagt aan het behoud van het unieke karakter van het Amsterdamse historische, culturele en architectonische erfgoed. Het behouden van deze waardevolle elementen draagt bij aan de schoonheid en culturele waarde van Amsterdam en zorgt ervoor dat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de rijke geschiedenis en prachtige architectuur van de stad.

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.