Bouwplanvergunning > Type verbouwing >
Een tuinhuis, garage of schuur bouwen: alles over vergunningen, ontwerp en kosten.
Een bijgebouw is een gebouw dat is gebouwd op hetzelfde perceel als het hoofdgebouw. Het bijgebouw kan tegen het hoofdgebouw gebouwd zijn, maar is niet toegankelijk vanuit het hoofdgebouw, zoals bij een aanbouw of uitbouw. We leggen op deze pagina alles uit over vergunningen, ontwerp en kosten voor het bouwen van een bijgebouw.
Een bijgebouw wordt vaak gebouwd voor een eigen functie, zoals een garage, schuur of tuin. Het komt ook wel eens voor dat een bijgebouw als gastenverblijf wordt gebruikt. Een bijgebouw wordt meestal op het achtererf gebouwd.
Zie onderstaande afbeeldingen voor het verschil, vooral voorkomend uit toegankelijkheid.
Kan een bijgebouw vergunningvrij gebouwd worden?
Het is mogelijk om een bijgebouw vergunningvrij te bouwen, behalve wanneer:
- het bij een woonwagen of recreatiewoning is;
- het bij een monument is;
- het bijgebouw niet aan de vergunningvrije regels voldoet;
- de locatie een beschermd dorps- of stadsgezicht heeft.
Bovenstaande regels kunnen per gemeentelijk bestemmingsplan afwijken.
Klik op omgevingsvergunning voor meer informatie over het aanvragen van een vergunning.
Het ontwerpen van een bijgebouw
Het ontwerp van een bijgebouw moet worden gebaseerd op jouw wensen en eisen. Daarbij is de gebruiksfunctie van het bijgebouw erg belangrijk. Ga je het gebouw bijvoorbeeld gebruiken als garage dan moet het aan andere eisen voldoen dan wanneer het gebruikt wordt als gastenverblijf. Ook kan een bijgebouw meerdere functies hebben, zoals een deels schuur en deels een overdekte buitenruimte.
Andere ontwerpkeuzes zullen samenhangen met het beoogd gebruik, zoals het aanbrengen van een extra berging in de nok, of verwarming in de garage tegen vochtproblemen.
De uitstraling van jouw bijgebouw wordt onder andere bepaald door de materiaalkeuze, ga je voor een houten gevel of een gevel van steen? Grote of kleine ramen? Wil je dat het bijgebouw aansluit bij de architectuur van jouw woning, of hier juist een groot contrast mee heeft. Een bouwkundig adviseur kan jou hierbij adviseren.
Het bouwen van een bijgebouw
De basis van een bijgebouw is de fundering. De fundering voorkomt dat het bouwwerk verzakt. Afhankelijk van de samenstelling van de grond wordt bepaald of de fundering op palen gebouwd moet worden. In sommige delen van het land, veelal boven de zeespiegel, is de zandondergrond geschikt om hier rechtstreeks op te funderen.
Vervolgens wordt de constructie op de fundering gebouwd. Als de constructie staat, wordt het bouwwerk wind- en waterdicht gemaakt. Als laatste wordt de binnenkant naar jouw gewenste uitstraling afgewerkt. Alle vooraf aangelegde installaties worden aangesloten.
Wil je dat de verbouwing zo snel mogelijk voorbij is, dan is een prefab constructie misschien iets voor jou.
Wat zijn de kosten voor een bijgebouw?
Ontwerpkosten en kosten vergunningsaanvraag
De kosten van een aanbouw/uitbouw zijn sterk afhankelijk van de afmeting, de materialen en de opties die toegepast worden. Kies je bijvoorbeeld voor een houten gevelbekleding of voor steen? Ga je voor een schuifpui of houd je het bij een bescheiden deur? Naast de kosten voor het bouwen, zijn er ook kosten verbonden aan het laten maken van een bouwtekening of het verkrijgen van een vergunning van het bijgebouw.
Vaak is de eerste stap van het verbouwproces het laten maken van bouwtekeningen en constructieberekeningen. Mocht je een omgevingsvergunning nodig hebben voor een bijgebouw, is dit zelfs verplicht. Het is ook aan te raden een tekening en berekening te laten maken als je geen vergunning nodig hebt, om de kwaliteit van de verbouwing te waarborgen.
De kosten die verbonden zijn aan het laten maken van een bouwtekening zijn afhankelijk van het ontwerp. Dit komt doordat het uitwerken van gecompliceerde ontwerpen meer tijd vergt dan een eenvoudiger ontwerp. Ook heeft het formaat van de aanbouw/uitbouw invloed op de prijs.
De kosten voor het maken van alle documenten die nodig zijn voor een vergunningsaanvraag beginnen bij 1300 euro.
Ben je vergunningplichtig dan zijn er ook kosten verbonden aan het aanvragen van de vergunning voor een bijgebouw bij de gemeente. Dit zijn de legeskosten. Deze kosten bedragen vaak tussen de 1 à 2% van de bouwkosten.
Bouwkosten van een bijgebouw
Qua bouwkosten voor een bijgebouw moet je gemiddelde rond de 2.150 euro per m2 rekenen. Hoe meer m2 de aanbouw/uitbouw wordt, hoe lager de m2 prijs. Echter zijn de kosten sterk afhankelijk van het ontwerp en de materialisatie. Indien je funderingspalen nodig hebt, zijn twee stuks vaak genoeg, en moet je rekenen op ongeveer 1.150 euro per funderingspaal.
Een uitbouw/aanbouw wordt vaak uitgevoerd met een houtconstructie of met een stenen constructie. In beide gevallen moet er een fundering geplaatst worden om te zorgen dat het bouwwerk niet verzakt. Het voordeel van een houtconstructie is dat het vaak goedkoper is. Dit komt onder andere doordat de fundering minder gewicht hoeft te dragen. Beide soorten zijn prefab te verkrijgen.
Het in het werk maken van een aanbouw/uitbouw is vaak duurder dan een prefab constructie, omdat er meer tijd mee gepaard gaat en je te maken hebt met de weersomstandigheden. Dit kan ongeveer tussen de 2.500 á 3.000 euro verschillen.
De financiële voordelen van een uitbouw
Naast het woonplezier dat je zult hebben van een bijgebouw, heeft een bijgebouw ook financiële voordelen. De woning wordt meer waard door een bijgebouw te bouwen. Bij de verkoop zal je hiervan kunnen profiteren, maar tot die tijd kun je er zelf van genieten.
De meeste aspecten die te maken hebben met een aanbouw/uitbouw zijn toegelicht, waaronder alles over de vergunning, ontwerp en kosten. Mocht je meer willen weten neem dan contact op. De kracht van Bouwplanvergunning.nl is het volledig ontzorgen van het proces van ontwerp tot oplevering.
Wil je weten hoe wij te werk gaan? Klik dan op werkwijze.