Skip to main content

Bouwplanvergunning > Bouwplanvergunning Kennisbank > Dakopbouw > Typen dakopbouw: Ontdek wat mogelijk is voor jouw woning

Wil je meer ruimte of licht brengen in je woning, bedrijfspand of garage? Een dakopbouw kan de perfecte oplossing zijn! Maar, voordat je begint met bouwen, zullen we samen kijken welk type dakopbouw het beste past bij jouw pand. Er zijn namelijk talloze varianten, afhankelijk van het soort dak dat je hebt. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende mogelijkheden voor een dakopbouw.

1

Dakopbouw op een plat dak

De meest kenmerkende en veel voorkomende vorm van dakopbouw is die op een plat dak. Een plat dak is uitstekend geschikt voor een extra verdieping, met een eenvoudige rechthoekige dakopbouw als meest voorkomende variant.

Maar je hoeft het daar niet bij te laten. Er zijn verschillende mogelijkheden om je dakopbouw op een plat dak uniek te maken. Denk bijvoorbeeld aan een dakopbouw met schuine voor- en achterkappen. Hiermee creëer je een speels effect en een interessante vormgeving. Of wat dacht je van het rechtop trekken van de voor- en achtergevel, waarbij je aan de zijkanten een schuin dak creëert en hiertussen een plat dak overhoudt? Op die manier wordt je dakopbouw nog ruimtelijker en krijgt het een bijzondere uitstraling. Een andere optie is het plaatsen van een zadeldak, wat zorgt voor een klassieke en elegante look.

Daarnaast kun je nog een stap verder gaan en kiezen voor een dakopbouw met een dakterras. Hiermee geniet je niet alleen van extra ruimte, maar ook van een prachtig uitzicht en een plek om heerlijk buiten te zitten.

En heb je ooit gedacht aan het plaatsen van een dakkapel op je dakopbouw? Het maakt niet alleen je nieuwe verdieping lichter en ruimer, maar het creëert ook een aantrekkelijk aanzicht.

2

Dakopbouw op een schuin dak

Als je al een schuin dak hebt, vraagt een dakopbouw om een specifieke benadering. Over het algemeen kiezen mensen voor een nokverhoging, waarbij de daklijn over de volledige breedte wordt opgehoogd. Dit zorgt voor extra bewegingsruimte en maakt het mogelijk om de indeling van je nieuwe verdieping naar wens in te richten. Een dakkapel is ook een populaire keuze bij een schuin dak. Hoewel kleiner dan een volledige dakopbouw, zorgt een dakkapel toch voor aanzienlijk meer licht en ruimte. Hierdoor wordt je schuine dak praktischer benut en kun je meer van de ruimte genieten.

3

Dakopbouw op een garage

Niet alleen je woning, maar ook je garage kan profiteren van een dakopbouw. Of je nu een extra slaapkamer, kantoorruimte of magazijn nodig hebt, een dakopbouw op je garage kan je die extra ruimte geven, zolang het binnen de bouwvoorschriften past. Door de ruimte boven je garage te benutten, kun je het maximaal gebruiken en vergroot je het gebruiksoppervlak van je pand.

Diverse mogelijkheden voor de vorm van een dakopbouw

Dakopbouw met dwarskap, een schuine zijde aan beide zijkanten en daartussen een plat dak - schematisch

Schuine zijde aan beide zijkanten en daartussen een plat dak.

Dakopbouw met langskap, een schuine zijde aan de voorzijde en daarachter een plat dak - schematisch

Schuine zijde aan de voorzijde en daarachter een plat dak. Eventueel uit te breiden met dakkapellen. 

Dakopbouw zadeldak schematisch met schuine zijde aan de voorkant

Zadeldak: Schuine zijde aan de voor- en achterzijde met een punt. Eventueel uit te breiden met dakkapellen. 

Dakopbouw zadeldak - schematisch

Zadeldak: Schuine zijde aan de zijkanten met een punt. 

Dakopbouw - schematisch

Een rechthoekige dakopbouw – optimaal gebruik van ruimte.

Dakopbouw met dakterras - schematisch

Een rechthoekige dakopbouw met erachter of ervoor een dakterras.

Dakopbouw als dakuitbouw - schematisch

Een dakuitbouw – vaak op een bestaand balkon of dakterras.

De noodzakelijke omgevingsvergunning

Voor alle dakopbouwen is een omgevingsvergunning vereist. Hiervoor heb je bouwtekeningen en constructieberekeningen nodig. Dit kan in eerste instantie ingewikkeld klinken, maar bij Bouwplanvergunning maken we het je makkelijk. We zijn gespecialiseerd in het begeleiden van vergunningsaanvragen en kunnen je stap voor stap door het proces leiden. Of je nu advies nodig hebt bij het aanvragen of hulp wilt bij het indienen van de benodigde documenten, wij staan voor je klaar. Ons doel is om jou zorgeloos van je nieuwe dakopbouw te laten genieten, terwijl wij het papierwerk voor je regelen.

Wil je weten welk type dakopbouw het beste bij jou past? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan! Binnen 24 uur nemen we contact met je op, om jouw dakopbouw droom tot leven te brengen.

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.