Skip to main content

Bouwplanvergunning > Bouwplanvergunning Kennisbank > Dakopbouw > Is een dakopbouw de oplossing bij ruimtegebrek?

Is een dakopbouw dé oplossing bij ruimtegebrek?

Wist je dat de meest voorkomende reden voor een verhuizing ruimtegebrek is? Er zijn ook andere mogelijkheden om dat probleem op te lossen, één oplossing is het bouwen van een dakopbouw. Door het bouwen van een dakopbouw voeg je een nieuwe verdieping toe aan jouw woning. Dit zorgt direct voor aanzienlijk meer ruimte.

Het formaat van een dakopbouw hangt af van de grootte van jouw bovenverdieping en de regels van de gemeente. Denk eraan dat je altijd een omgevingsvergunning nodig hebt voor een dakopbouw.

Er zijn vele mogelijkheden voor het invullen van de extra ruimte. Je kan er bijvoorbeeld een kantoor van maken, omdat je nu vaker thuis moet werken. Extra kamers voor toekomstige gezinsuitbreiding of de slaapkamer naar boven verplaatsen, zodat je beneden meer ruimte hebt. Je kunt dit natuurlijk helemaal zelf invullen.

Een dakopbouw kan een behoorlijke investering zijn, maar als je het goed doet heb je hier veel plezier van. Daarnaast wordt de woning meer waard, soms zelf meer dan de dakopbouw gekost heeft. Vaak is het mogelijk om de dakopbouw vanuit een overwaarde hypotheek te financieren. Je hebt dan echt iets aan de overwaarde van de woning, zonder de woning te hoeven verkopen. Als je de woning verkoopt en groter wilt gaan wonen in dezelfde omgeving zal je uiteindelijk ook geld moeten bijleggen voor de nieuwe woning. Dus waarom geen ruimte toevoegen aan je huidige woning?

Meer weten over de kosten voor een dakopbouw lees dan de dienstpagina: Dakopbouw

Overleg met de buren of zij misschien ook een dakopbouw willen. Als je gezamenlijk een dakopbouw laat bouwen bespaar je kosten. Daarnaast is het verstandig de buren en de VvE, als je die hebt, tijdig te informeren over je bouwplannen.

Vaak wordt gedacht dat het bouwen van een dakopbouw een lang proces is, maar dit hoeft niet zo te zijn. In sommigen gevallen kan een dakopbouw binnen 1 dag geplaatst worden. Het gaat dan om een prefab dakopbouw. De constructie wordt dan vooraf gebouwd en ter plaatse op het dak gehesen. Prefab is sneller en je hoeft minder rekening te houden met bouwvakkers over de vloer.

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.