Skip to main content

Bouwplanvergunning > Bouwplanvergunning Kennisbank > Omgevingsvergunning > Omgevingsvergunning aanvragen? Lees de procedure en info.

Jouw ideale bouwplan vergund!

Bouwplanvergunning.nl streeft naar het toegankelijker maken van de omgevingsvergunning voor iedereen. Je hebt een geweldig bouwplan, maar weet niet wat ervoor nodig is om dit vergund te krijgen. Na het lezen van dit artikel ben je van dat probleem af!

Check voordat je een Omgevingsvergunning gaat aanvragen bij de gemeente of jouw bouwplan wel binnen het Bestemmingsplan valt. In het bestemmingsplan staan de regels en voorschriften voor elke gebied binnen een gemeente.

Meer weten over het bestemmingsplan? Lees het artikel: Dit is wat je moet weten over het bestemmingsplan!

Om een Omgevingsvergunning voor een bouwplan verleend te krijgen is het van belang dat de aanvraag correct wordt ingediend met de juiste documenten. Particulieren kunnen dit doen via hun DigiD en bedrijven via eHerkenning. Bedrijven, zoals Bouwplanvergunning kunnen in opdracht van particulieren of andere bedrijven de aanvraag indienen.

inlogomgevings omgevingsloket

De documenten die ingediend moeten worden bij elke vergunningaanvraag voor een bouwplan zijn de bouwtekeningen van de bestaande en de nieuwe situatie. Deze bouwtekeningen worden gebaseerd op de archieftekeningen van een woning. De archieftekeningen van een woning heeft de gemeente in bezit en zijn algemeen toegankelijk, online of op het gemeentehuis.

Wanneer deze tekeningen niet beschikbaar zijn, zal er ter plaatse moeten worden ingemeten.

Lees een aantal tips over bouwtekeningen in het artikel: Tips bij een bouwtekening.

Naast bouwtekening vraagt de gemeente vaak om andere documenten zoals, constructieberekeningen en/of een ventilatieberekening. Welke documenten aangeleverd moeten worden hangt sterk af van de gemeente en het soort bouwplan.

Als alle documenten compleet zijn kan de vergunningaanvraag ingediend worden. Na ontvangst heeft de gemeente 8 weken om uitsluitsel te geven op de aanvraag. Deze termijn kan eventueel eenmalig verlengd worden met 6 weken, dit gebeurt overigens bijna nooit. Mocht de gemeente niks laten weten binnen 8 weken, dan wordt de vergunning volgens rechtswege verleend.

Wat kost een vergunningsaanvraag eigenlijk? Lees het artikel: Bouwleges

Kom nooit meer voor verrassingen te staan tijdens het proces van de vergunninsaanvraag door Bouwplanvergunning in te schakelen. Wij zorgen ervoor dat het proces vakkundig wordt doorlopen en dat jij niet te veel betaald aan bouwleges!

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.