Skip to main content

Bouwplanvergunning > Bouwplanvergunning Kennisbank > Bouwkundige Tekening > Tips Bouwtekening

Tips bij een bouwtekening

Bouwkundig tekenwerk kan gebruikt worden voor het ontwikkelen van een bouwwerk, een vergunningaanvraag, een splitsingsakte, een ontruimingsplattegrond, een verhuurtekening of een ruimtelijke indeling. Het hoofddoel van een bouwkundige tekening is dat het een communicatiemiddel is tussen verschillende partijen. Een bouwkundige tekening is de rode draad in elk bouwproject. Hieronder 4 tips zodat jouw bouwwerkzaamheden vlekkeloos verlopen met behulp van bouwtekeningen!

1

Laat nooit een verbouwing uitvoeren zonder bouwtekening

Een bouwtekening is cruciaal bij een verbouwing. Het fungeert als communicatiemiddel tussen de opdrachtgever en de uitvoerder. Als er geen bouwtekening is van het uiteindelijke resultaat, dan kan er onenigheid of verwarring ontstaan. Vervolgens kan dit leiden tot vertraging of meerwerk. Als de verbouwing vergunningplichtig is, dan is een bouwtekening zelfs verplicht.
2

Zorg dat een bouwtekening aan alle eisen voldoet

Een officiële bouwtekening moet aan meerdere eisen voldoen, zoals de correcte maatvoering, schaal, juiste symbolen, arceringen, benamingen etc. Zorg ervoor dat de bouwtekening gemaakt wordt door iemand die hierin is gespecialiseerd. Onze bouwkundig ingenieurs hebben ruime ervaring in het maken van bouwtekeningen.
3

Zorg dat je van tevoren weet hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien

Om tijd te besparen is het belangrijk om vooraf goed na te denken over hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien. Als je er vooraf niet helemaal zeker van bent dan kan dit tijdens het tekenproces veel tijd kosten, omdat de bouwtekening dan aangepast moet worden. Ook als de wijziging klein is kan dit veel tijd kosten, omdat andere onderdelen van de tekening dan mogelijk niet meer kloppen.
4

Zorg ervoor dat de bouwtekeningen definitief zijn voor dat je met het bouwproces start

Als er vooruit wordt gelopen op zaken kan dit leiden tot hogere kosten. Bijvoorbeeld als er al offertes worden aangevraagd bij aannemers terwijl het ontwerp nog niet definitief is kan dit in later stadium zorgen voor meerwerk, omdat er aanpassingen gedaan moeten worden.

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.