Skip to main content

Bouwplanvergunning > Bouwplanvergunning Kennisbank > Uitbouw > Uitbouw bouwen – 5 tips

Met deze 5 tips haal je alles uit jouw uitbouw!

Ben je toe aan meer ruimte door gezingsuitbreiding of wil je gewoon weg meer ruimte? Dan kan een uitbouw aan jou woning de oplossing zijn. Met een uitbouw voeg je direct meer oppervlakte toe aan de woning en als je het goed doet, vergoot dat het woongenot. In dit artikel worden 5 tips gegeven om alles uit jouw aanbouw of uitbouw te halen.

1

Bepaal de functie

De functie van de uitbouw heeft grote invloed op de vormgeving. Wordt de woonkamer vergroot of komen er slaapkamers? Beide opties vereisen een andere indeling. Bepaal daarom vooraf wat de functie van de uitbouw wordt!

2

Maak een doordacht ontwerp

Veel uitbouwen in Nederland zijn van baksteen met openslaande deuren en een plaat boven het buitenkozijn, simpel en rechthoekig. Voor sommigen is dit praktisch, maar het kan ook anders. Zorg dat de architectuur van de uitbouw past bij het hoofdgebouw, zodat het niet lijkt alsof de uitbouw er niet bij hoort.
Zet al jouw wensen op een rijtje en neem deze mee in het ontwerp. Je kan zelf een schets maken of het ontwerp laten maken door een bouwkundige.
Naast het ontwerp voor de buitenkant is het ontwerp voor de binnenkant, het interieur, erg belangrijk. Zorg dat het interieur, met de uitbouw, één geheel is. Het zal dan niet opvallen dat de uitbouw er laten is bijgekomen. Dit zorgt voor een mooie uitstraling van jouw woning.

3

Een goede indoor-outdoor flow

Laat de binnenruimte en buitenruimte mooi in elkaar overvloeien. Door bijvoorbeeld het plaatsen van een harmonicadeur, zonder dorpel, in de volle breedte van de uitbouw te plaatsen, kun je de gevel helemaal openzetten. Dit zorgt voor meer ruimte én vrijheid. Ook kan je ervoor kiezen om de tuin op dezelfde hoogte te hebben als de vloer van de woning, hierdoor heb je geen opstap als je van buiten naar binnen loopt.

4

Zorg voor voldoende lichtinval

Het is erg fijn om lekker veel daglicht in huis te hebben. Als je een diepe uitbouw wilt kan het zo zijn dat het wat donkerder in huis wordt. Dit kun je oplossen door meer of grotere ramen te plaatsen. Denk dan aan dakramen of ramen in de zijgevels.

5

Begin met het einde voor ogen

Begin pas met bouwen als je zeker weet wat het eindresultaat moet zijn. Als je tijdens het bouwen nog aanpassingen gaat doen kan dit ten koste gaan van de kwaliteit én het kost vaak meer geld.

Wil je meer informatie over een uitbouw? Lees verder bij onze dienst: uitbouw woning.

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.