Skip to main content

Bouwplanvergunning > Bouwplanvergunning Kennisbank > Bouwkundige Tekening > Waarom is een bouwtekening zo belangrijk?

Waarom is een bouwtekening voor een verbouwing zo belangrijk?

 

Een bouwtekening is de rode draad van een verbouwing

Op een bouwtekening staat precies hoe jij wilt dat de woning eruit gaat zien na de verbouwing. Zo houd jij de touwtjes in handen en kan je duidelijk laten zien aan de aannemer hoe jij wilt dat het gebouwd wordt. Ook kom je niet voor verrassingen te staan, doordat de aannemer jou misschien niet goed heeft begrepen. De bouwtekening is namelijk leidend. Mede hierom is een bouwtekening erg handig als communicatiemiddel tussen jou en de aannemer.
Daarnaast wordt de kans op bouwfouten en vertraging kleiner, omdat van tevoren is bepaald hoe het gebouwd gaat worden met behulp van een bouwtekening.

Voldoen aan het Bouwbesluit

Mocht je een vergunning nodig hebben dan is een bouwtekening zelfs verplicht!
Als je geen vergunning nodig hebt moet je alsnog voldoen aan het Bouwbesluit. Met een bouwtekening kan je altijd, ook achteraf, aantonen dat een bouwwerk is gebouwd volgens de regels. Dit is misschien wel de belangrijkste reden voor het laten maken van een bouwtekening.
Als de gemeente komt controleren tijdens jouw verbouwing en concludeert dat het niet gaat volgens het bouwbesluit dan krijg je een bouwstop. Vervolgens moet je alsnog bouwtekening aanleveren. Dit kost veel tijd en geld.

Een bouwtekening als verzekering

De aannemer heeft iets gebouwd wat volgens jou vooraf niet was afgesproken, maar de aannemer is het daar niet mee eens. Nu is het jouw woord tegen het zijne. Jij trekt dan vaak aan het kotste eind! Dit kan jou vervolgens duizenden euro’s kosten. Voorkom dit probleem door bouwtekeningen te laten maken.
Mocht het extreem fout gaan met de verbouwing en ontstaat er schade aan jouw woning door fout van de aannemer. Dan kan je aan de hand van een bouwtekening aantonen dat het niet is gegaan zoals van tevoren was afgesproken.
Een goed ontwerp heeft meerwaarde
Een doordacht ontwerp van een verbouwing geeft meerwaarde aan de woning. Door het ontwerp uit te tekeningen wordt er goed over na gedacht en fouten op voorhand getackeld. Ook krijg je dan van tevoren een duidelijk beeld hoe de woning er na de verbouwing uit komt te zien.

Conclusie

Al met al zijn er veel voordelen voor het laten maken van bouwtekeningen voor jouw verbouwing. Zowel financieel als tijdbesparend. Een bouwtekening kost geld maar kan gezien worden als investering. Op termijn zal deze investering terugverdient worden.

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.