Skip to main content

Bouwplanvergunning > Bouwplanvergunning Kennisbank > Bouw | Uitvoering > Prefab vs Traditioneel

Prefab bouwen versus traditioneel bouwen

Prefab staat voor prefabricage, dus het woord zegt het eigenlijk al. Als een bouwwerk prefab gebouwd wordt, dan wordt het voorbereid op de werkplaats en vervolgens getransporteerd naar de bouwlocatie. Een aanbouw, dakopbouw of dakkapel wordt vaak zelfs in zijn geheel op de werkplaats gebouwd om vervolgens op locatie gemonteerd te worden. Met een gehele woning is dit natuurlijk lastig, daarom wordt in zo’n geval de woning opgedeeld in elementen die op locatie met elkaar verbonden worden.

Het verschil tussen prefab bouwen en traditioneel bouwen

Het grote verschil tussen de twee bouwmethoden is dat een prefab bouwwerk niet op locatie wordt gebouwd, maar op de werkplaats. Op deze manier zijn de omstandigheden tijdens het bouwen ideaal. Er hoeft bijvoorbeeld geen rekening te worden gehouden met de weersomstandigheden. Daarnaast is prefab bouwen vaak sneller dan traditioneel bouwen. Dit komt doordat van tevoren precies is bedacht hoe het bouwwerk eruit komt te zien. Hierdoor hoef je tijdens het bouwen geen keuzes meer te maken en kan je alles dat nodig is voor de afwerking op voorhand bestellen. Echter kan het op voorhand maken van alle keuzes ook als nadeel worden gezien, want het later aanpassen van een prefab bouwwerk is vaak lastiger. Hier staat dan wel tegenover dat het kostenplaatje onmiddellijk duidelijk is. Ook is de kans op bouwfouten kleiner. Op de werkplaats wordt het bouwwerk namelijk onder gecontroleerde omstandigheden gebouwd.

Hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van prefab bouwen nog eens op een rijtje gezet:

Voordelen Prefab
  • Kortere bouwtijd
  • Optimale bouwomstandigheden
  • Relatief goedkoper
  • Duidelijkheid over kosten
  • Goede bouwfysica
Nadelen Prefab
  • Later aanpassen is lastig
  • Transportkosten
  • Minder maatwerk
  • Alles van tevoren bepalen

Het prefab bouwen van een bouwwerk kan gunstig zijn, maar het moet wel bij je passen. Weet je precies wat je wilt bouwen dan kan prefab iets voor jou zijn. Wil je gaandeweg keuzes maken of veranderen dan kan je beter kiezen voor traditioneel bouwen.

Download de 16 tips

50%

We sturen graag de gratis download 16 tips voor de beste voorbereiding op het bouwen van jouw dakopbouw naar uw mailbox. Waar wilt u de e-mail ontvangen?

Uw gegevens zijn veilig bij ons. U kunt zich via een link in de e-mail op elk gewenst moment afmelden.